Hlavní obsah

Sparta se ohradila proti reportáži TV Nova

PRAHA

Pozemky, na nichž má vyrůst Národní fotbalový stadión na Letné, jsou podle reportáže televize Nova zastaveny na krytí úvěrů Sparty ve výši více než miliardy korun. Reportéři pořadu Na vlastní oči spekulují o tom, že by se Sparta souhlasem s výstavbou stadiónu pro reprezentaci mohla zbavit tohoto miliardového dluhu. Vedení klubu popřelo, že by mělo tak vysoké závazky.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

Celou reportáž také označilo za manipulaci s nepravdivými fakty.

Informace o údajném dluhu Sparty jsou novinkou. Když finanční skupina J&T klub v roce 2004 kupovala, hovořilo se oficiálně jen o dluhu ve výši 230 miliónů korun za splácení tréninkového centra na Strahově. Nový majitel po první uzavřené sezóně vykázal zisk ve výši 32 miliónů korun a žádnou velkou investici neudělal.

"V podobném rozpětí od 200 do 300 miliónů korun se díky běžným komerčním úvěrům pohybují klubové závazky stále, ale klub je pravidelně splácí. Zadluženost Sparty se od té chvíle rozhodně zásadně nezvýšila," řekl na dotaz ČTK mluvčí klubu Lukáš Přibyl.

Výše úvěrů je jen zlomkem částky

Nova přesto přinesla zprávy o tom, že má Sparta tři úvěry u bank v celkové výši 1,045 miliardy korun a že za ně ručí pozemky, které koupila od státu jen na 20 miliónů korun. "V reportáži byly sečteny minulé, současné i budoucí maximální úvěrové rámce, včetně rezerv. Výše skutečných úvěrů je jen zlomkem uvedené částky," píše se v tiskovém prohlášení Sparty.

Reportéři Novy dávají údajný dluh klubu do souvislosti s rozhodnutím fotbalového svazu stavět Národní stadion právě na Letné. Za změnou původních úvah o Stodůlkách a Vysočanech by podle reportáže mohl být zájem místopředsedy ČMFS Vlastimila Košťála, dřívějšího šéfa Sparty, smazat dluh.

I proti tomu se Sparta ohradila. "Je přirozené, že před případným převodem pozemků by veškerá zástavní práva musela být zrušena, buď splacením úvěrů nebo jejich jiným zajištěním," stojí v prohlášení. Vedení klubu uvedlo, že Nova záměrně přehlížela fakta, která jí Sparta poskytla, a odvysílala nepravdivou a zmanipulovanou reportáž.

Paroubek o Košťálově kvalifikaci nepochyboval

Výstavbu národního fotbalového stadionu na Letné podpořil v květnu i premiér Jiří Paroubek. Přislíbil přitom, že stát podpoří projekt miliardou korun na vybudování dopravní infrastruktury. O tom, že by pozemky pro stadión byly zatíženy zástavou prý nevěděl. "Pochybuji, že by o tom věděl pan Košťál, to bych pochyboval o jeho odborné kvalifikaci, o které jsem nikdy nepochyboval," řekl ve čtvrtek Paroubek novinářům. Pokud by se našly překážky, které stavbu stadionu na Letné neumožní, bude se hledat nová lokalita, míní Paroubek.

Kompletní prohlášení AC Sparta Praha
AC Sparta Praha se ostře ohrazuje proti reportáži týkající se Národního fotbalového stadionu, která byla odvysílána ve středečním pořadu TV Nova Na vlastní oči. Závěrem reportáže bylo nesmyslné konstatování, že skrytým cílem výstavby NFS na Letné je snaha přenést dluhy AC Sparta Praha ve výši přesahující 1 mld. Kč na tento projekt. TV NOVA záměrně přehlížela fakta, která jí AC Sparta Praha ještě před odvysíláním reportáže poskytla.
Je skutečností, že pozemky, které jsou dnes ve vlastnictví ACS, slouží k zajištění komerčních úvěrů, prostřednictvím kterých je klub financován. Tento postup je zcela legitimní a uplatňovaný prakticky všemi obchodními společnostmi. V žádné variantně projektu výstavby NFS na Letné nikdy samozřejmě nebylo uvažováno s tím, že by pozemky do tohoto projektu měly vstupovat zatížené zástavními právy. Naopak je naprosto přirozené a zřejmé, že před případným převodem pozemků by veškerá zástavní práva musela být zrušena - buď splacením příslušných úvěrů nebo jejich jiným zajištěním.
Pokud jde o výši příslušných úvěrů, ve zmíněné reportáži TV Nova došlo k sečtení minulých, současných i budoucích maximálních úvěrových rámců, včetně rezerv na jejich případná příslušenství. Výše skutečných úvěrů je pouze zlomkem uvedené částky.
O výše uvedených skutečnostech byla TV Nova před odvysíláním reportáže opakovaně ústně i písemně informována. ACS není zřejmé, z jakých důvodů TV Nova vědomě vysílala nepravdivou a manipulativní reportáž.
ACS zdůrazňuje, že se nechce stát advokátem jakékoli konkrétního projektu výstavby NFS. Odmítá však, aby byla v této souvislosti účelově skandalizována.

Reklama

Související témata: