Hlavní obsah

Koubský: Věděl jsem, že Zlín do ligy patří

PRAHA

Ještě před rokem byl Jiří Koubský pro většinu fanoušků neznámým hráčem, byť už pět let figuruje v nominacích k reprezentačním akcím mládežnických výběrů. V minulé sezóně však dvacetiletý odchovanec Kyjova rázně vkročil mezi domácí fotbalovou smetánku.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Jiří Koubský oslavuje branku při nedávném kvalifikačním utkání jednadvacítky s Moldavskem.

Článek

Borec, který z Kyjova s mezistanicí v Uherském Hradišti zamířil do Zlína, patřil ve skončeném ligovém ročníku k oporám obrany nováčka Gambrinus ligy, kvalitními výkony se prosadil do reprezentační jedenadvacítky.

O jeho služby se začaly ucházet přední české týmy, objevily se i nabídky ze zahraničí. "Určitě to byl skvělý rok. Hráli jsem pravidelně nejvyšší soutěž, nastupoval v jednadvacítce pod trenérem Ličkou. Nasadil jsem si laťku hodně vysoko," ohlíží se za sezónou bez pěti centimetrů dvoumetrový obránce.

Jaro měli fantastické

Před jejím startem byl Zlín pasován na horkého aspiranta sestupu. Nakonec skončil překvapivě na sedmém místě, navíc se dostal do semifinále Poháru ČMFS. "Věděl jsem, že Zlín do ligy patří. Ani na okamžik jsem si nepřipouštěl, že půjde jen o roční epizodu," tvrdí rozhodně student podnikatelské školy.

Podzim přitom jeho týmu nevyšel nejlépe. Třinácté místo nevybízelo k velkému optimismu před odvetnými zápasy. Ty však tým pod vedením Vlastislava Marečka zvládl bravurně. V hodnocení jarní části mu patřilo čtvrté místo. "Na podzim jsme zaplatili nováčkovskou daň. Minimálně tři dobře rozehraná utkání jsme ztratili. Během zimní přestávky se však mužstvo vhodně doplnilo a na jaře jsme se vyvarovali hrubých chyb," hledá přičiny vzestupu Koubský.

Soupeři si často stěžovali na bídný stav zlínského trávníku, který během zimy hodně utrpěl. Protivníci dokonce zahrnovali do přípravyp řed zápasy na jihu Moravy trénink na škvárovém hřišti. "Všichni si na to těžce zvykali, ale i nám to vadilo. Raději bychom hráli na solidním trávníku, na němž bychom mohli předvádět atraktivnější fotbal. Třeba v Teplicích jsme dokázali, že i na pěkném povrchu zahrát umíme," argumentuje autor jednoho ligového gólu.

Přiznává, že konečná sedmá příčka byla nad očekávání dobrá. "Takhle vysoko jsme nemysleli. Prvotní byla záchrana, ale jaro bylo vskutku fantastické," usmívá se spokojeně.

Přestupu se nebrání

Bez jeho postavy je obrana reprezentační jedenadvacítky nemyslitelná. Odehrál všech pět kvalifikačních utkání pro ME 2004, vstřelil dva góly. Nechyběl ani u kvinteta přátelských utkání. "Šlape nám to parádně. Vždyť jsme neztratili ani bod. Doufám, že navážeme na úspěch předchozí generace," zasní se při vzpomínce na zlatý triumf týmu Miroslava Beránka před rokem ve Švýcarsku.

Ve Zlíně má smlouvu ještě na další dva roky. "Kdyby byla nějaká lukrativní nabídka, přestupu bych se nebránil. Ale to neznamená, že chci utíkat," říká rozvážně.

Doufá, že v nadcházejícím ligovém ročníku Zlín naváže na výkony ze sezóny minulé. "Je pravda, že teď s námi nikdo nepočítal. Nicméně věřím, že nepodlehneme uspokojení a naše postavení třeba ještě vylepšíme. Když budeme dál hrát srdcem a přidáme fotbalovost, není to snad nereálné," přemítá druhý v anketě Klubu sportovních novinářů o Objev sezóny: "Je to pro mě úspěch. Navíc trenér Mareček byl třetí ve své kategorii, což jen podtrhuje zlínský podařený rok."

Reklama

Související témata: