Hlavní obsah

Červenka se stal trenérem. Ale píšťalku nedostal

PRAHA

V uplynulé sezóně hokejové extraligy si vybojoval neotřesitelnou pozici. Vyhrál suverénně kanadské bodování základní části. To samé zopakoval v play-off. Časová smyčka. Roman Červenka, který odchází za Jaromírem Jágrem do Omsku, trénuje děti.

Foto: Petr Josek, Reuters

Roman Červenka (vpravo) na střídačce národního týmu s Jaromírem Jágrem.

Článek

„Trenére mi neříkají, já se za něj ani nepovažuji, spíš bych chtěl klukům poradit,“ představuje Červenka svoji týdenní roli v Ice Aréně v pražských Letňanech.

Pondělní premiérová hodina byla pro něj seznamovací. Na led vyjel bez výstroje. Ale to jen pro dnešek. „Zítra bych ji už měl mít,“ slibuje útočník, který v minulé sezoně nasbíral 97 kanadských bodů v nejvyšší české soutěži.

Občas zrychlil, sem tam si pohrál s brankářem, když mu poslal navštívenku v podobě gólu. Chvíli se nakláněl k těm, kteří ještě ani nevidí přes mantinel. Za pár minut se postavil i daleko starším. Jeden dokonce jeho atak neustál. Takové bylo první dopoledne Romana Červenky v roli učitele.

„Zatím nikdo neodmlouvá, záleží na nich,“ říká čtyřiadvacetiletý forvard, kterému do opravdového kouče něco chybí. Píšťalku jsem nevyfasoval, já nepískám,“ usměje se po šedesáti minutách. To už mu ale zase jeho kouč aplikuje dávku v posilovně.

„Nikdy předtím jsem netrénoval. Ale být trenérem, je těžší. Ne vždycky je pravidlem, že dobrý hráč bude dobrým trenérem. Tahle práce není nic lehkého,“ oddychuje na kole rodák z Prahy, který se během mistrovství světa upsal na dva roky Avangardu Omsk. Zde se potká i s Jaromírem Jágrem a Martinem Škoulou. To bude ale až 21. července. Zatím bude tím, který bude rady rozdávat. I když bez té píšťalky.

„Řekli jsme si s Martinem Maškarincem, že bychom mohli udělat kemp. Myslím, že to může klukům něco dát, i když týden není moc. Chceme, aby dělali jiné věci než v klubech. Takové zpestření. Když jsem byl malý, tak byl pro mě vždycky zážitek vidět hráče z extraligy, NHL. Chtěl jsem se od nich vše naučit. Chodil jsem na tréninky Slavie, absolvoval jsem i Jágr školu,“ vzpomíná Červenka. Teď se potká s Jágrem v jednom klubu. Odchází na Sibiř hrát KHL. Tedy - další Jágr škola.

Reklama