Hlavní obsah

Kanaďané byli nejlepší, uznali hokejisté Ruska

GRAND FORKS

Kanada ovládá světový hokej. Po dvou vítězství za sebou na mistrovství světa seniorů a triumfu na posledních olympijských hrách v Salt Lake City přidali titul i hráči do dvaceti let s javorovým listem na hrudi. Světový šampionát v amerických městech Grand Forks a Thief River Falls zcela ovládli a i poražení finalisté z Ruska uznali, že Kanada neměla na turnaji konkurenci.

Článek

"Hráli úžasně a zasloužili si získat zlaté medaile," uznal sílu soupeře v rozhovoru pro agenturu AP ruský trenér Sergej Gersonskij. Řádění Kanaďanů odnesli i Rusové, kteří v druhé třetině inkasovali čtyři branky a prohráli 1:6. "Mají opravdu nejlepší mužstvo," musel uznat i Alexander Ovečkin. Ruská naděje, jednička loňského draftu NHL, v druhé části odstoupila kvůli zranění ramena.

Pro Kanadu to byla sladká pomsta. Na titul čekala od roku 1997 a třikrát podlehla právě Rusku ve finále v letech 1999, 2002 a 2003. Nedočkala se ani loni ve Finsku, kde vedla v boji o zlato nad USA 3:1, ale v závěrečné části inkasovala tři branky a podlehla 3:4. Letošní tým Brenta Suttera nezaváhal ani v jednom ze šesti utkání a měl skvělé skóre 41:7. Milosrdný výsledek 1:3 uhrála pouze v semifinále Česká republika.

Kanadu uklidnil Getzlafův gól

Novopečení mistři světa se mohli spolehnout na obrovskou diváckou podporu, fanoušci neváhali při výluce v NHL do Kanady vyrazit ve velkém počtu. "Mít takovou podporu fanoušků a nehrát v domácím prostředí, to je neuvěřitelné. Řada lidí zaplatila hodně peněz, aby nás přijeli podpořit," ocenil útočník Ryan Getzlaf.

Ve finálovém utkání vykročili Kanaďané ke splnění zlatého snu již v 51 vteřině, kdy otevřel skóre přesnou střelou k tyči právě Getzlaf. "Ten gól udal tón zápasu. První branka je vždy důležitá. Posílila naše sebevědomí a uklidnila nás," podotkl střelec úvodního gólu.

Bergeron zlatý i v juniorech

Kanada slavila úspěch fyzickou hrou podpořenou skvělými individualitami Patricem Bergeronem, Sidneym Crosbym, Jeffem Carterem, Dionem Phaneufem a dalšími. "Splnil se nám sen. Jsem šťastný, že jsem měl možnost hrát v týmu s tak skvělými hráči. Je to pro nás odměna za všechnu tu práci v uplynulých třech týdnech," řekl Crosby, předpokládaná jednička nadcházejícího draftu.

Skvělé měsíce své kariéry zažívá Bergeron. Nejproduktivnější a nejužitečnější hráč turnaje se už loni v květnu podílel na zisku titulu na seniorském mistrovství světa v Praze. Teď přidal i juniorský triumf. "Byl to největší zážitek mého života, protože teď jsme vyhráli s hráči mého věku," řekl devatenáctiletý talent, který už má za sebou sezonu v Bostonu. Bruins si ho vybrali až v druhém kole draftu v roce 2003 jako 45. hráče a řada celků teď podle všeho lituje, že si ho nevzala v prvním kole.

Ovečkin nejlepším útočníkem

Naopak Ovečkin zakončil své vystoupení ve dvacítkách zklamáním. V roce 2003 v Kanadě slavil se svými staršími spoluhráči titul, po loňském pátém místě se musel při třetím startu na dvacítkách spokojit se stříbrem. Finále kvůli zranění nedohrál a v závěrečné třetině jen zklamaně přihlížel dění na ploše.

Po utkání si už v civilu přišel hráč Dynama Moskva a seniorské reprezentace pro medaili i ocenění pro nejlepšího útočníka turnaje. "Kanada měla skvělý tým, kanadští fanoušci na ně mohou být pyšní. Jakmile nám začali jít do těla, bylo to pro nás špatné," vrátil se Ovečkin k finále.

Reklama

Související témata: