Hlavní obsah

F. Kaberle odchodu do Švédska vůbec nelituje

PRAHA

Tak divoká čtvrtfinálová série, jakou za švédské MoDo absolvoval hokejový obránce František Kaberle, se letos v Česku nehrála. "Färjestad nám zranil tři hráče včetně největší hvězdy Forsberga a nakonec slavil postup," rozpačitě vykládal bek, který se do Skandinávie vydal těsně před koncem přestupního termínu.

Foto: www.hcrabatkladno.cz

František Kaberle.

Článek

S Kladnem si přitom mohl proti Pardubicím zahrát české čtvrtfinále, nakonec dal podobně jako Jágr přednost zahraničí. "Ale já toho rozhodnutí nelituji. Naopak jsem byl rád, že jsem zase mohl vidět kluky z předchozího působení ve Švédsku," neměl sentimentální náladu.

Při konečném rozhodování o přestupu hrála roli i skutečnost, že zloději v lednu navštívili Kaberleho dům, kde právě spala celá jeho rodina včetně malé dcerky, a z garáže si odvezli zánovní mercedes. "Tady v Česku člověk vážně nikdy neví," povzdechl si Kaberle, ale statečné tažení Kladenských neopomněl sledovat alespoň na internetu.

"Když jsme neměli zápas, tak jsem proseděl dvě a půl hodiny u počítače a pouštěl si on-line přenosy. Volal jsem si taky s bráchou i Pavlem Paterou." V den, kdy se vrátil ze Švédska, pak viděl i televizní přenos rozhodujícího sedmého duelu. "Je to škoda, protože kluci vážně hráli parádně," přece jen připustil.

Zlé tři minuty

Švédská anabáze F. Kaberleho přitom skončila obdobným nezdarem. Za stavu 2:3 na zápasy vedlo MoDo ve Färjestadu 2:0, ale pak během tří minut třetí třetiny inkasovalo tři góly a bylo po nadějích. "Šlo asi o nejsledovanější sérii ve Švédsku, protože padlo několik trestů do konce zápasu, bylo to až do konce dost vypjaté. Představoval jsem si to ale trochu jinak," uznal Kaberle, než se dal do popisování Forsbergových patálií.

"Ještě neměl úplně v pořádku ruku, ale chtěl to zkusit, takže ze začátku chodil jen na přesilovky. Když už to vypadalo, že mu to zase půjde, najížděl v rohu na hráče s pukem, chtěl mu dát tělo, jenže Norström ho krosčekoval do obličeje a Forsberga odvezli z ledu s otřesem mozku," popisoval kladenský odchovanec. "Než jsem letěl zpátky do Čech, tak jsme se spolu ještě bavili a tvrdil, že na mistrovství světa se necítí."

Vídeň budí nadšení

Zato Kaberle je nadšený, že se s největší pravděpodobností objeví na vídeňském turnaji, kde v roce 1996 začala zlatá éra českého hokeje. Kouč Vladimír Růžička už má kostru týmu v hlavě a právě 31letý bek by v ní neměl chybět. "Mělo by to být už moje desáté mistrovství. Právě ve Vídni to tehdy všechno začalo a mám odtamtud jen samé skvělé vzpomínky," říká čtyřnásobný světový šampión.

Jen je poněkud nesvůj z pětitýdenní přípravy před startem MS. "To tedy nepamatuji. Snad ještě za trenéra Bukače jsme měli asi čtyřtýdenní kemp," usmíval se, když se byl společně se šesti sparťany na hodinku sklouznout při dobrovolném tréninku. "Sedm dní jsem nebyl na ledě, to je celkem dost," předstíral Kaberle trochu vyčerpání. "Ve středu bych ale měl být zase při síle," plánoval si. "Hlavně abychom zase udělali dobrou partu," přál si pět týdnů před vrcholem sezóny.

Reklama