Hlavní obsah

Lemieux nebude v Turíně s Kanadou obhajovat zlato

PITTSBURGH (USA)

Kanadští hokejisté budou v Turíně obhajovat zlaté olympijské medaile bez Maria Lemieuxe, který je dovedl k triumfu v Salt Lake City jako kapitán. Čtyřicetiletý útočník a majitel Pittsburghu Penguins v sobotu na internetové stránce klubu oznámil, že se rozhodl přenechat místo mladším hráčům a případné nominace na prestižní turnaje se zřekl.

Článek

Už před několika dny Lemieux o svém rozhodnutí řekl někdejšímu velkému rivalovi a nynějšímu generálnímu manažerovi kanadské reprezentace Waynu Gretzkymu.

"Na minulé olympiádě to bylo skvělé, zvlášť když jsme vyhráli. Byla to báječná zkušenost a rád bych si ji zopakoval, ale s ohledem na své výkony mám pocit, že bude lepší dát prostor některým mladším hráčům," uvedl Lemieux, jenž byl v tomto týdnu hospitalizován kvůli nepravidelnému srdečnímu rytmu. V současnosti legendární hokejista bere léky a očekává se, že se do NHL vrátí.

Kanadský tým pro Turín přišel v krátké době o druhou velkou osobnost. V úterý se vzdal startu na olympiádě další čtyřicátník, trojnásobný vítěz Stanleyova poháru Steve Yzerman z Detroitu, kterému se v této sezoně nedaří.

Lemieux už dříve prohlásil, že nechce jen do Turína jen za zásluhy. V olympijském týmu by však rád viděl svého chráněnce z Pittsburghu Sidneyho Crosbyho, jedničku letošního draftu.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko