Hlavní obsah

Navrátilec Netík mistrovství světa neřeší, teď chce se ctí odehrát turnaj ve Švédsku

PRAHA

V dubnu 2009 byl součástí národního týmu, od té doby nic. Až v únoru 2012 se hokejový útočník Tomáš Netík zase vrátil do reprezentace. Trenéra Aloise Hadamczika přesvědčil svými výkony v Kontinentální lize, když hrál za Lva z Popradu. Ten ale ztratil naději na play-off a některé hráče poslal do světa a Netík skončil před pár dny ve švédském týmu Växjö. „Bylo to trochu hektický, měl jsem krátkou chvíli na sbalení. Na reprezentaci se moc těším,“ usmíval se útočník na srazu národního mužstva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Netík na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Švédské Oddset Hockey Games jsou předposledním turnajem evropské tour před mistrovstvím světa. Jste rád, že přišla pozvánka právě teď? Nevím, jestli tím rostou moje šance, takhle to vůbec neberu, neřeším to. Já zkrátka dostal pozvánku na švédské hry a budu se snažit hrát co nejlépe, abych týmu pomohl a odvedli jsme dobrý výsledek na turnaji. Co bude dál, to je ještě dlouhá doba. Stát se může ještě hodně věcí, teď chci turnaj odehrát se ctí.

Na co se nejvíce těšíte? Tady byla vždycky dobrá parta. Když se kluci sejdou z cizích týmů a zemí, tak si mají co říct. Těším se na atmosféru, hrát za národní tým je něco speciálního. Nosit tento dres je hrozně velká čest pro každého sportovce. Každý zápas si chce člověk užít.

Nyní hrajete švédskou ligu, počítal jste, že skončíte na Slovensku? Moc ne, nikdy jsem nekalkuloval, že by mohla nastat tato situace. Rozhodně jsem nepřemýšlel, že bych skončil v listopadu, prosinci ani v lednu, že tam neodehraji sezónu. Nakonec se to takto vyvinulo. Myslím, že to bylo trochu logické vyústění pro mě i klub. Zkrátka to takto bývá, že kluby, které ztratí šanci na play-off, pustí pár hráčů, o které je zájem. Myslím, že tady je oboustranná spokojenost, především z ekonomického hlediska, samozřejmě.

Jak byste zhodnotil první sezónu Lva v KHL? Velice kladně a pozitivně. Budovalo se tam, co nemělo obdoby, byl to tým, který vznikl bez tradice a na zelené louce. Od managementu, po tým, zázemí se vše budovalo od nuly, samozřejmě také charakterové věci v kabině, aby si vše sedlo. Musím říct, že tohle vše se povedlo. Rozpočtově jsme nemohli konkurovat velkým ruským týmům, ale hráli jsme se ctí, i když jsme byli v tabulce u konce. Do posledního prosince jsme bojovali o play-off, byli jsme na dostřel, což v týmu, který byl v podstatě česko-slovenský, není žádná ostuda.

Jaké jste zažil rozdíly proti zavedeným klubům? Takové logické věci, které vyplývají z nové situace. Třeba zkušenosti s tripy, museli jsme si na vše přijít, v jakých časech létat, kdy mít a nemít trénink, jak co odehrát. To jsou zkušenosti, na které se bude doufám navazovat.

Udělala z vás KHL lepšího hráče? Doufám. Je to výborná liga, je to další krok z české ligy, musíte pracovat, jsou tam jiné herní situace, člověk se musí přizpůsobit, aby se dokázal prosadit.

Chcete se vrátit do Kontinentální ligy? Byl bych rád. Něco jsem tam letos odvedl. Nebudu zastírat, že se říká, že to je druhá nejlepší soutěž na světě. Je to výborná soutěž, kde hrají výborní hráči. Chtěl bych tam pokračovat.

V Popradu? Jsme víceméně domluvení, chtějí, abych podepsal kontrakt na příští rok. Záleží na jednáních, myslím, že je dobrá šance, abych se tam objevil. Když jste hrál českou extraligu, hrál jste na Spartě, jste v kontaktu s některými hráči? Jsem, v úterý jsem byl na snídani s Honzou Hanzlíkem. Jsem v kontaktu s maséry, hráči, mluvil jsem i s trenérem. Hodně je sleduju a hodně jim přeju. Byla i varianta, že bych šel z Popradu do Sparty.

Spartě se daří, není vám líto, že tam nejste? Srdcem jsem sparťan, trochu tam jsem, líto to trochu je, ale jsme profíci, hokej se nehraje tak dlouho, abych ho mohl hrát jenom kvůli nějakému pocitu. Klukům fandím a přeju jim, aby se jim povedlo udělat něco velkého. Věřím, že mají letos nakročeno.

Reklama