Hlavní obsah

Excelentní! Chytal jako Hašek v Naganu, rozplýval se Hadamczik nad Kovářovými kouzly

Praha

Na jeho čtvrteční výkon proti Finům by seděl jakýkoli superlativ a stejně by to možná ještě bylo málo. Gólman hokejové reprezentace Jakub Kovář totiž útočníky Suomi doslova přiváděl k šílenství, pochytal všech devětatřicet střel, včetně několika těch, které se již zdály být jasným gólem. Taky že kouč Alois Hadamczik brankáře Jekatěrinburgu po zápase takřka vynášel do nebes.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Jakub Kovář během utkání Channel One Cupu proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

„Předvedl excelentní výkon, neudělal jedinou chybu. Nebál bych se říct, že dnes zachytal jako Hašek v Naganu," velebil Kováře, který zaznamenal třetí čisté konto v dresu národního týmu. „Kovy byl jednoznačně náš nejlepší hráč. Držel nás celý zápas, chytil tři vyložené góly a dal nám šanci vyhrát," přidával se útočník Petr Nedvěd.

Právě dvaačtyřicetiletý veterán byl další klíčovou postavou čtvrtečního souboje, když v osmatřicáté minutě střelou zápěstím z pravého kruhu pod horní tyčku zlomil bezbrankové skóre a nasměroval Čechy k výhře 2:0. „Přesně moje parketa a jsem moc rád, že mi to takhle vyšlo," radoval se Nedvěd a připomínal, že právě takto i v národním celku zaznamenal už několik branek.

Sázka na veterány vyšla Hadamczikovi dokonale

Sázka na veterány tak Aloisi Hadamczikovi vyšla dokonale. V předchozích dvou turnajích Euro Hockey Tour vstřelila reprezentace v šesti zápasech pouhých pět branek a trenéři si stýskali, že postrádají vyloženého střelce. Pro Channel One Cup proto zařadili do nominaci zkušené Nedvěda s Hlinkou a právě tito dva matadoři vstřelili obě branky.

„Někdo mě možná odsuzoval, proč beru staré hráče, ale já právě Nedvědovi s Hlinkou věřil, že s nimi mohou přijít góly. Bruslili bez ohledu na věk s parádním nasazením a strhli mužstvo, pro které makají na ledě i v kabině," liboval si Hadamczik.

„Projevilo se, jak moc zkušeností oba mají, proto jsme je také nominovali. Nedvěd má fantastickou střelu, dokáže ji využít a v pravý čas dát důležitý gól. Minulé dva turnaje jsme je nedávali, nenašel se nikdo, kdo by vzal odpovědnost na sebe. To Petr teď dokázal," pochválil kapitána mužstva asistent trenéra Josef Paleček.

Nedvěd překonal svůj vlastní rekord

Nedvěd nastoupil v elitní útočné formaci s Jaroslavem Hlinkou a Romanem Červenkou a souhru si nakonec pochvaloval. „Chvíli nám trvalo se do toho dostat, ale Hlína i Červus jsou zkušení hráči. Pevně jsem věřil, že si sedneme a už se těším na další spolupráci," říkal liberecký útočník, který překonal svůj dřívější rekord a dál zůstává nejstarším střelcem české reprezentace.

„No, bohužel," usmál se, jinak si ale představení proti Finům, suverénovi letošního Euro Hockey Tour, pochvaloval. „Podali jsme parádní výkon. Nechtěli jsme zklamat diváky a myslím, že se nám to nakonec povedlo," připomněl, že do O2 areny dorazilo přes třináct tisíc fanoušků.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: