Hlavní obsah

Majitel Hearts obvinil Celtic a Rangers z uplácení

GLASGOW

Vlastník fotbalového klubu Heart of Midlothian Vladimir Romanov obvinil přední skotské celky Celtic a Glasgow Rangers z podplácení rozhodčích a hráčů. Podle litevského miliardáře jsou oba týmy jen průměrné, ale umějí ovládat zákulisí. "Staré firmy", jak se Celtiku a Rangers přezdívá, obvinění odmítly.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Fotbalisté Hearts v pohárovém utkání se Spartou.

Článek

"Podplácejí hráče i rozhodčí. Změnili fotbal ze zábavy na průmysl a podvodnou hru," řekl Romanov pro ruský magazín Futbol. "Když je zápas mezi dvěma soupeři vyrovnaný, pak rozhodčí může mít na výsledek velký vliv. Přitom na hřišti se s nimi může měřit i Kaunas," tvrdí Romanov, který rovněž vlastní litevský klub FC Kaunas.

Vedení suverénního lídra skotské ligy Celtiku, za který hraje i český fotbalista Jiří Jarošík, se proti Romanovově obvinění ostře ohradilo. "Myslím si, že je to absurdní. Absolutně směšné," uvedl předseda Brian Quinn pro BBC Radio Four.

Podle Romanova "Staré firmy" podplácely také hráče Hearts. Kvůli tomu prý v tomto klubu, za který hrají Češi Roman Bednář a Michal Pospíšil, neuspěl trenér Eduard Malofejev, jenž byl ve své funkci jen čtyři týdny. "Když máte v kádru pět hráčů, kteří pracují pro Rangers a Celtic, tak co byste pak čekali?" citoval Romanova deník Guardian. Malofejev na lavičce zaskakoval za zdravotně indisponovaného Valdase Ivanauskase a pod jeho vedením Hearts nevyhráli žádný ze šesti zápasů.

Během prosince a ledna se vedení klubu v čele s Romanovem rozhodlo propustit nejzkušenější hráče z kádru, kapitána Stevena Pressleyho a ofenzivního záložníka Paula Hartleyho. Oba následně angažoval Celtic.

Pro kontroverzního Romanova to není první konflikt s ostatními kluby a skotskou asociací. S tou se v minulosti již několikrát dostal do sporu poté, co obviňoval rozhodčí ze zaujatosti a žádal pro ně trest.

Reklama

Související témata: