Hlavní obsah

Broš si ve Finsku zahrál nejlepší hokej v životě

Třetí titul za poslední čtyři roky získali hokejisté finského klubu Kärpät Oulu. Premiérově si radost z tohoto triumfu užívá Michal Broš. Vítěz kanadského bodování play-off severské ligy se v rozhovoru pro deník Právo také rozhovořil o životní sezóně a o reprezentačním dresu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Útočník Michal Broš před Radkem Bělohlavem ještě v dresu Sparty.

Článek

Tak suverénní jízdu finská nejvyšší soutěž dlouho nepamatuje, vždyť Kärpat Oulu v play-off neprohrál jediný zápas. Ve městě je asi velká euforie…

Obrovská. Byl plný stadión a pak oslavy pokračovaly v ulicích. Před dvěma lety získalo Oulu titul venku, o to větší euforie tady byla.

Jaké byly oslavy? O Finech se říká, že za to umějí vzít, dokázal jste s nimi držet krok?

To se říká, ale dá se to (úsměv). Oslavy stále pokračují, ještě jsem se nedostal do postele. Po zápase jsme navštívili dva místní podniky.

I vy teď musíte být v Oulu hrdina. V play-off nikdo víc kanadských bodů než vy nezaznamenal!

No, je pravda, že fanoušci mě řadili mezi asi šest hvězd, které tým táhly. Lepší hokej, než jsme předvedli ve finále, jsem nikdy nehrál. Tuhle sezónu mi asi vážně září šťastná hvězda.

Jak to?

Říkám si, že jsem teď asi nejšťastnější hokejista ve Finsku. V prosinci se nám narodila dcera, tak jsem si říkal, že to pozitivní už jsem si vybral, a že i když hokejově nic nevyjde, tak můžu být za ten rok šťastný. A ona ještě přišla takováto třešnička v podobě titulu...

Bude se vám chtít vůbec chtít zpátky do Čech?

Smlouvu tu mám ještě na rok. Já můžu hrát klidně v Číně, program hokejisty je všude stejný – tréninky, zápasy, regenerace... Ale pro manželku a děti je ta zima tady občas dlouhá a nudná. Na druhou stranu Finsko je pro rodinný život ideální, to vám potvrdí snad všichni Češi tady. Syn už chodí bruslit, pomalu začíná s hokejem, za rok si sedneme a uvidíme, co dál.

Nejvíc času ze spoluhráčů trávíte předpokládám s krajanem Viktorem Ujčíkem.

Určitě, celé naše rodiny se stýkají často. Ale celý tým je tady specifický. Možná je to tím, jak jsme na severu Finska odříznutí. Ale hodně držíme pohromadě, jsem příjemně překvapený.

Do Finska za vámi míří bývalý spoluhráč Ondřej Kratěna. Předpokládám, že jste mu severské angažmá doporučil.

Byl to stejný proces, jako když jsem do Finska odcházel já, také jsem se vyptával Viktora Ujčíka a Petra Tona. Určitě jsem mu to doporučil, ptali se mě na něj i v klubu. Budu šťastný, když tady budu moct pokecat v češtině, protože ještě není jasné, jestli Viktor Ujčík zůstane.

Své bývalé sparťanské spoluhráče v českém finále určitě sledujete.

Jasně, chytám tu Českou televizi. Když jsem kluky viděl, myslel jsem, že to vyhrají dřív než my. Nakonec jsme je předběhli, ale věřím, že to v sobotu zakončí. I když Pardubice koušou…

Nemrzí váš, že jste se nedostal do hledáčku reprezentačního kouče Hadamczika?

Teď určitě ne. Celou sezónu jsme nebyli v kontaktu. Já jsem teď šťastný, že se mi dařilo s klubem, a klukům v reprezentaci budu držet palce.

Reklama

Související témata: