Hlavní obsah

V úterý začne finská liga s čtyřmi českými hokejisty

HELSINKY

Předehrávkou mezi IFK Helsinky a Hämeenlinnou odstartuje v úterý nový ročník finské hokejové ligy, v němž jsou letos v úvodu na soupiskách jednotlivých týmů pouze čtyři čeští hokejisté. Navíc útočník Jan Hrdina byl do TPS Turku zapůjčen ze švédského HV 71 jen na úvodní čtyři zápasy SM-Liigy a 24. září se bude opět hlásit na start Elitserien v Jönköpingu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Nově bude ve finské lize působit i Ondřej Kratěna (vlevo)

Článek

V někdejší baště českých krajánků zůstává čím dál méně Čechů a oproti minulému ročníku vydržel ve stejném klubu pouze útočník Michal Broš v mistrovském Kärpätu Oulu. Nově k němu ambiciózní klub získal Ondřeje Kratěnu, s kterým hrál Broš v útoku od mládežnických výběrů v Olomouci, potom i v extralize ve Vsetíně a Spartě.

Čtvrtým zástupcem je v zemi tisíce jezer brankář Alexander Salák, jenž bude působit nově v TPS Turku, kde se krátce potká s Hrdinou. Dvacetiletý exčeskobudějovický gólman chytal v uplynulém ročníku v druhé nejvyšší finské soutěži za Jokipojat Joensuu. Prosadit do kádru Ilvesu Tampere se snažil útočník Jakub Koreis, který se vrátil ze zámoří, kde hrál na farmě Phoenixu v San Antoniu. Pro zranění ale jeho test v Ilvesu předčasně skončil.

Finskou nejvyšší soutěž opustilo několik českých osobností. Z ligy, která čím dále více sází na posily z Kanady a Spojených států amerických, odešel z Lukko Rauma za atraktivnějším angažmá do Čerepovce druhý nejproduktivnější hráč základní části uplynulého ročníku Josef Straka. Opora Blues Espoo Ladislav Kohn zvolila odchod do CSKA Moskva, Viktor Ujčík skončil po třech letech v Kärpätu Oulu a s dvěma mistrovskými tituly se vrátil do české extraligy do Vítkovic.

Do tuzemska zamířili i další hráči. Bouřlivák Radek Duda měl namířeno z Ilvesu Tampere do ruského Chabarovsku, ale tam mu angažmá nevyšlo a vrátil se do pražské Slavie. Obránce Jiří Hunkes vyměnil Pelicans Lahti za Liberec, další zadák Robert Schnabel se přesunul z Jokeritu Helsinky do Kladna. Zkušený forvard David Moravec opustil Hämeenlinnu a působí v německé nejvyšší soutěži v barvách Wolfsburgu.

Přehled českých hokejistů ve finské hokejové lize:
Kärpät Oulu: Michal Broš, Ondřej Kratěna (oba útočníci).
TPS Turku: Alexander Salák (brankář), Jan Hrdina (útočník; do 24. října).

Reklama

Související témata: