Hlavní obsah

Rychlík Fjodorov odchází z Detroitu

ANAHEIM

Po dlouhých třinácti letech zmizí z dresu Sergeje Fjodorova emblém Rudých křídel. Ruský útočník se v Detroitu nedohodl na smlouvě a jako volný hráč odchází do Anaheimu. Kačeři doufají, že spolu s Václavem Prospalem, který se stal posilou Anaheimu před pár dny, zacelí díru vzniklou odchodem Paula Kariyi do Colorada.

Foto: www.betterimage.com

Sergej Fjodorov

Článek

Fjodorov podepsal s finalistou letošního Stanleyova poháru smlouvu na pět let, během nichž si vydělá 40 miliónů dolarů. Dvě sezóny odehraje v dresu Mighty Ducks určitě, na další tři má třiatřicetiletý hráč opci.

Svůj záměr odejít oznámil Fjodorov už začátkem prosince, protože nemohl najít s funkcionáři Detroitu společnou řeč při jednání o nové smlouvě. "Dlouhá léta byl důležitým hráčem našeho týmu. Myslím, že jsme mu předložili dobré nabídky a je mi líto, že to Sergej cítí jinak," komentoval tehdy jeho rozhodnutí generální manažer Ken Holland.

Přestup ruského hráče alespoň ulehčí klubovému rozpočtu, z kterého v příští sezóně odčerpá osm miliónů dolarů Dominik Hašek po nečekaném návratu do NHL.

Fjodorov byl hráčem Detroitu od počátku své zámořské kariéry. V letech 1997, 1998 a loni mu pomohl k zisku Stanleyova poháru, v roce 1994 navíc získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče základní části. V uplynulé sezóně nasbíral 83 bodů za 36 branek a 47 asistencí a byl nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Nedorost se stěhuje z Colorada

Součástí dnešních přestupů se stal i český útočník Václav Nedorost. Ten zamíří z Colorada spolu s Erikem Messierem na Floridu, Avalanche za oba hráče získá Petera Worrella a právo volby ve druhém kole draftu.

Českobudějovický hokejista strávil v Coloradu dvě sezóny. V uplynulém ročníku odehrál 42 zápasů, v nichž si připsal devět bodů za čtyři góly a pět asistencí. "K téhle výměně muselo dojít. Václav Nedorost je výjimečně talentovaný mladík, který dospěje do elitního hráče," řekl na adresu jednadvacetiletého útočníka generální manažer Floridy Rick Dudley.

Messier má přinést do mužstva zkušenosti. "V roce 2001 byl klíčovým hráčem Colorada v cestě za Stanleyovým pohárem. V play off odehrál 74 zápasů a dodá týmu potřebné zkušenosti. Oba nás přiblíží elitě NHL, ke které chceme patřit," vyložil Dudley se své představy o devětadvacetiletém hráči.

Worrella si vyhlédlo Colorado jako ochránce pro své čerstvé hvězdy Paula Kariyu a Teemu Selänneho. Řízný obránce nasbíral během své kariéry v NHL 1375 trestných minut. "I Colorado dostalo, co potřebovalo. Nechtěli jsme Petera vyměnit, ale tahle nabídka se nedala odmítnout," dodal Dudley.

Reklama

Související témata: