Hlavní obsah

Straka si chce ve Finsku zavzpomínat na vydařené působení

PRAHA

Hokejový útočník Josef Straka se těší na vystoupení na turnaji Karjala v Helsinkách. Skandinávská země přirostla devětadvacetiletému současnému hráči ruského Čerepovce k srdci. V uplynulém ročníku při svém prvním plnohodnotném zahraničním angažmá v Lukko Rauma útočil vítězství v kanadském bodování SM-Liigy a ve Finsku rád hraje i v dresu národního týmu.

Článek

"Bude tam pár hráčů, proti kterým jsem hrál a znali jsme se z ligy. V Hartwall Areně se mi vždycky hrálo dobře, tak na to snad navážu," řekl Straka novinářům před čtvrtečním utkáním s Finskem. "Doufám, že na Karjale něco uhrajeme. Poslední dobou se nám na tomto turnaji moc nedařilo, tak to snad bude lepší."

Pohodu začíná nacházet i v ruské superlize. Druhý nejproduktivnější hráč minulého ročníku finské ligy v novém působišti v 20 zápasech nasbíral zatím devět bodů za tři trefy a šest asistencí, v předposledním duelu před pauzou se zaskvěl proti Dynamu Moskva dvěma góly a přihrávkou. "Naší lajně ani té první se předtím moc nedařilo. Začal jsem hrát s ruskými spoluhráči, kteří umí hrát do kombinace. Bylo to hodně dobré a doufám, že to tak zůstane," podotkl litvínovský odchovanec, který hrál v extralize i za Plzeň, Znojmo a loni slavil titul se Spartou.

Podle Straky není lehké sbírat v superlize body podobně jako ve Finsku. "Zatím tu soutěž poznávám. V klubu určitě chtěli ode mě body a já taky, ale nemám takový prostor na ledě jako v Raumě. Tam jsem hrál dvacet pětadvacet minut, v Čerepovci točíme pořád čtyři kompletní pětky. Je také těžké se prosadit v lize, kde se hodně brání," prohlásil. S menším vytížením prý ubývá i herní pohoda.

Střeleckou pohodu přivezli kamarádi

Střeleckou mušku mu prý v nedávných dnech přivezli kamarádi z Prahy. "Jsou to kluci, kteří chodí na Spartu. Bohdan Tůma, Dan Vladař, Hynek Verner, to tam napište," přál si zveřejnit jména, která mu nosí štěstí na góly. "Jsou to fanoušci Sparty, Bohdan chodí i do kabiny. Řekl jsem, ať sáhne Toňákovi (Petru Tonovi) na hokejky a přiveze střeleckej prach. Kluci za mnou byli ve Finsku a taky jsem hned dal dva góly. V klubu říkali, že budou muset jezdit častěji," smál se Straka.

Oproti závěru působení v Raumě zaznamenal změnu a má okolo sebe stále několik krajanů. Ve Finsku totiž po odchodech Jana Platila a Jiřího Hunkese zůstal jako jediný český hráč, v Čerepovci má vedle sebe hned tři krajany Petra Čáslavu, Josefa Hrabala a Miloslava Hořavu. "Hodně si vyhovíme. Když je nějaký problém, tak si sedneme, pustíme si českou televizi, dáme karty a je hned úplně jiná nálada," pochvaluje si. "Ale je to zavazující, že musíme hrát dobře. Jakmile se nedaří, tak je to okamžitě na nás, protože se kouká prvně na cizince."

Za Čechy v Čerepovci bojuje Jakovenko

Čerepovec označil za průmyslové město s jednou obrovskou továrnou. "Není to nic moc. Kolem zimy tam asi bude navíc špína a šeď. Ale jsou tam dvě tři dobré restaurace, chodíme hodně na suši. Na zimáku máme hodně kvalitní jídlo, celkově je to zázemí kolem hokeje parádní, nemáme si na co stěžovat," popsal prostředí.

Zatím se týmu daří naplňovat představy vedení, takže v klubu vládne relativně pohoda. "Cílem je být do osmého místa a začít play off doma. Zatím vládne spokojenost, jsme o bod devátí. Máme teď už od půlky září zrušenou bázu, protože jsme hráli dobře. Tak doufám, že to vydrží, nikomu se tam nechce," dodal.

Straka doufá, že v nevyzpytatelném Rusku se na čtyřčlenné české kolonii nebude v přestupních termínech nic měnit. Ochrannou ruku nad ní prý drží i generální manažer Andrej Jakovenko, bývalý hráč Slavie. "Bojuje za nás," prohlásil.

Reklama

Související témata: