Hlavní obsah

Linköping pustí české útočníky do Prahy, kouč Švédů zuří

STOCKHOLM

Zatímco švédské hokejové reprezentaci odmítá Linköping uvolnit své hráče kvůli jejich vytížení, české útočníky Jana Hlaváče a Jaroslava Hlinku na úterní přípravný zápas národního týmu se Slovenskem pustí. Toto oznámení ještě více vyhrotilo spor švédského vicemistra, na jehož střídačce působí český trenér Slavomír Lener, s koučem Tre Kronor Bengtem-Akem Gustafssonem.

Článek

"Tohle mluví za všechno," reagoval Gustaffson na zprávu deníku Aftonbladet, že Hlaváč s Hlinkou odehrají za reprezentaci zápas v Praze, který je součástí oslav 100 let českého hokeje.

Linköping se dostal do sporu s Gustafssonem proto, že nechce, aby jeho hráči reprezentovali Švédsko na blížícím se turnaji Karjala Cup ve Finsku. Zdůvodnil to jejich vytížením, neboť nastupují i v Lize mistrů. K bojkotu národního týmu se odhodlal i druhý švédský účastník nové evropské soutěže a úřadující šampión domácí soutěže HV 71.

Ředitel Linköpingu Mike Helber výjimku pro české hokejisty zdůvodnil tím, že se jedná jen o jeden zápas. "Pak se vrátí. Kdyby Emwall a Fransson měli hrát jen jeden jediný reprezentační zápas, z naší strany by to nebyl problém," tvrdí funkcionář.

Gustafssona však toto vysvětlení neuspokojilo. "Takže Linköping pustí Čechy na jeden přátelský zápas v České republice, ale na důležité mezistátní zápasy za Tre kronor Švédové nemohou. To mluví opravdu za vše," uvedl. Polehčující okolností podle Gustafssona není ani to, že Hlaváč ani Hlinka na Karjala Cup nepojedou.

HV 71 odmítl povolit reprezentační start nejen Švédům Johanu Davidssonovi a Martinu Thörnbergovi, ale i třem svým finským hráčům. Jinak by je v průběhu jedenácti dnů čekalo hned osm zápasů.

Reklama

Související témata: