Hlavní obsah

Nedělám to kvůli sobě, ale pro Modo, říká o svém comebacku Näslund

PRAHA/ÖRNSKÖLDSVIK

Podle švédského tisku se stane asi prvním funkcionářem hokejového klubu ve Švédsku, který bude zároveň nastupovat na led jako hráč v nejvyšší soutěži. Markus Näslund se v létě po dlouhých letech v NHL vrátil do rodného Örnsköldsviku a začal pracovat pro svůj mateřský klub. Nyní se ale rozhodl týmu pomoci i jako hráč a v nejbližší době znovu oblékne dres Modo ve švédské elitserien.

Článek

Näslund tak napodobí další švédskou hokejovou legendu a velkého kamaráda Petera Forsberga a jen co absolvuje několik tréninků s mužstvem, bude připraven pomoci vyvést Modo z posledního místa švédské ligy. "Nedělám to pro sebe, ale pro Modo," řekl o svém návratu v rozhovoru pro list Örnsköldsviks Allehanda.

Když se po patnácti úspěšných sezónách v NHL, z nichž téměř dvanáct strávil ve Vancouveru, vrátil s manželkou a třemi dětmi domů do Örnsköldsviku, myslel si, že s aktivním hokejem už definitivně skončil. "Sportovní ředitel Modo Fredrik Andersson se mě v létě několikrát ptal, jestli se nechci na led vrátit. Ale já věděl, že jsem udělal správné rozhodnutí a taky už jsem necítil další motivaci," tvrdí Näslund.

Lépe klubu pomůže na ledě

Pomalu se naopak začal ve svém milovaném klubu převtělovat do role funkcionáře. "Ale když jsem se stal členem vedení, najednou jsem mohl na Modo pohlížet z jiné perspektivy. Uvědomil jsem si, jak je složité celý klub řídit ekonomicky, aby všechno klapalo," vykládal hráč, jenž se před rokem představil v Praze i českým fanouškům jako hráč New York Rangers v zahajovacím utkání NHL s Tampou Bay.

Postupně v Näslundovi uzrálo přesvědčení, že by klubu mohl být ještě více platný jako hráč než za stolem v kanceláři. Navíc v době, kdy se týmu hodně nedaří a nemalým důvodem k jeho comebacku byl i návrat velkého kamaráda Petera Forsberga, s nímž bojovali za Modo před odchodem do NHL.

"S Peterem jsme o všem mluvili a došli k závěru, že právě teď by bylo velmi potřebné klubu pomoci," pokračoval Näslund, jenž svůj návrat na led bere jako velkou výzvu. "Jsem zvědavý, jak si tělo s nenadálou zátěží znovu poradí. Naskočím do tréninku a budu na sobě pořádně pracovat," slibuje všem fanouškům.

S Forsbergem hrál naposledy před čtyřmi lety 

Forsberg a Näslund před dvaceti lety společně začínali v Modo a v jednom útoku nastupovali také v juniorských reprezentacích Švédska. Naposledy spolu hráli rovněž za Modo během výluky NHL v sezóně 2004/05. Trvalo to však jen krátce, protože Forsberg si nejprve zlomil kůstku v zápěstí a po návratu navíc utrpěl otřes mozku.

Hodně spolu drží i mimo led, společně například také založili nadaci "Icebreakers", jenž vybírá peníze pro dětskou charitu pořádáním exhibičních hokejových zápasů se současnými i bývalými profesionálními hráči. Před rokem to vypadalo, že by se mohli sejít v Coloradu, kde působil Forsberg. Jenže Näslund nakonec po odchodu z Vancouveru podepsal dvouletý osmimiliónový kontrakt s New York Rangers.

Modo Örnsköldsvik vedený českým koučem Miloslavem Hořavou nakonec kromě dvou švédských hokejových legend posílí i americký útočník Dan Hinote, který působil s Forsbergem v Coloradu a získal s Avalanche v roce 2001 Stanleyův pohár. V minulé sezóně působil dvaatřicetiletý Hinote v St. Louis a před startem tohoto ročníku se marně ucházel o smlouvu v kempu San Jose.

Reklama

Související témata: