Hlavní obsah

Vyprovokoval mě, říká Ševc o údajném rasismu. Na jeho pokutu se složili fanoušci

PRAHA

Těžký týden má za sebou hokejový reprezentant Martin Ševc. Jen před pár dny byl obránce švédského Färjestadu hlavní osobou v aféře s údajnými rasistickými urážkami protihráče, která plnila stránky švédského tisku. Vedení tamní soutěže jej dokonce potrestalo zákazem startu na tři zápasy a média na něj pořádala hon. Jeho klub i fanoušci však stáli za ním.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Ševc na srazu hokejové reprezentace

Článek

"Už se k tomu nechci moc vracet, je to za mnou, a byl to pro mě dost těžký týden," začal Ševc rozhovor se Sport.cz na úterním srazu českého národního týmu v Praze a byla na něm patrná úleva, že mohl alespoň na čas ze Švédska zmizet a plnit si povinnosti v reprezentaci před turnajem Karjala ve Finsku.

Nakonec se ale přece jen o celé "aféře s rasismem" rozpovídal. "Jsem rád, že už to všechno trochu ustalo. Švédská média všechno zbytečně nafoukla," tvrdil. Údajně měl na Daniela Rahimiho z týmu HV 71, jenž je díky svému íránskému původu poněkud snědší pleti, křičet cosi o "cikánech".

"Jo, něco jsem křičel, vždyť já se k tomu i přiznal. Nejsem hrdý na to, co jsem řekl, ale byl jsem k tomu vyprovokovaný. Je jenom moje chyba, že jsem se nechal takhle vyprovokovat a reagoval tak, jak jsem reagoval," kál se Ševc.

Co se stane na ledě, má tam i zůstat

"Rahimi je nečestný hráč. Sám na mě pořvával aby mě vyprovokoval a pak to samé použije proti mně. Když se mu něco nelíbilo, tak mi to měl říct přímo do očí a mohli jsme si to vyříkat. Klidně jsme se mohli i poprat, já bych s tím neměl problém. Co se stane na ledě, tak tam má i zůstat. Často padají i mnohem horší slova," myslí si.

Od vedení švédské ligy vyfasoval trest v podobě třízápasového zákazu startu. Nakonec nehrál dvě utkání a poslední zápas se přepočítal na finanční postih v podobě 20 tisíc švédských korun.

Peníze od fanoušků půjdou na charitu

Rovnou polovinu této sumy dali dohromady fanoušci Färjestadu, kteří od začátku stáli na straně českého beka, stejně jako vedení klubu. "Fanoušci mi ty peníze předali, já jim poděkoval a zároveň řekl, že si to ale nemůžu vzít. Dohodli jsme se, že to dáme na nějakou charitu, asi dětskou nemocnici," vykládá Ševc.

Obránce Färjestadu Martin Ševcfoto: Právo/Jan Handrejch 

"Taková podpora od fanoušků mě strašně moc překvapila, už jsem se z celé té aféry necítil dobře. Šéf našeho fanklubu za mnou ale po jednom zápase přišel a řekl, že vědí, co jsem řekl a že jsem asi měl reagovat trochu jinak, ale že šlo jen o jedno slovo a média to hrozně nafoukla." Ševcovi se ostatně podpory dostalo i od obyčejných lidí na ulici, což jen dokázalo, jak je v klubu oblíbený.

Ve Švédsku se mu líbí, natrvalo zůstat ale nechce

Ve Färjestadu kroutí už svou čtvrtou sezónu a třikrát už s klubem slavil švédský titul, naposledy letos na jaře. "S manželkou se nám ve Švédsku hodně líbí, je to dobré i pro malého, kterému je 11 měsíců. Máme krásný byt nedaleko centra u řeky, která se vlévá do obrovského jezera. Často chodíme na procházky se psem...," libuje si.

Že by ve Švédsku zakotvil natrvalo? "To zase ne. Nám se tam líbí, ale s manželkou jsme Češi jak poleno a na Česko nedáme dopustit," směje se třicetiletý hráč, kterému po sezóně končí kontrakt s Färjestadem. "O další smlouvě jsme se ještě nebavili, asi to začneme řešit až kolem Vánoc. Na jednu stranu bych rád zůstal, ale také už je mi dost let, tak uvidíme co bude."

Ve hře je totiž i varianta o návratu do české extraligy, kde v minulosti oblékal jen dres Kladna. Zda by se ale vrátil zrovna tam, není jisté. "Pocházím z Nymburka a teď tam začneme stavět barák, takže by to muselo být někde blízko, kam by se dalo dojíždět. Takových pět klubů by se v okolí najít dalo, ale taky jestli by mě vůbec nějaké chtěly," usmál se na závěr Ševc.

Reklama

Související témata: