Hlavní obsah

Eliáš ještě čeká na ruské vízum

PRAHA

Hokejista Patrik Eliáš se chce v druhé polovině sezóny vedle angažmá v Magnitogorsku zaměřit i na reprezentační starty, rád by si totiž zahrál na mistrovství světa v Rakousku. Eliáš má do Ruska odletět v neděli 2. ledna, zatím však stále čeká na vízum. Měl by jej obdržet nejpozději v pátek, ovšem raději se připravuje i na náhradní alternativu.

Foto: ČTK

V Magnitogorsku si Patrik Eliáš zahraje s Petrem Sýkorou.

Článek

"Když vízum do té doby nedostanu, tak odletím později. Mám vízum přislíbeno a při jeho získání mi pomáhá jeden člověk, který má s podobným vyřizováním zkušenosti," uvedl Eliáš na středeční tiskové konferenci v Brně.

Na ruskou štaci se příliš netěší a otevřeně přiznává, že se mu ze Znojma příliš nechtělo. "Přislíbil jsem, že pokud bude v NHL stávka, tak ve Znojmě zůstanu celý rok. Jenže ruská nabídka byla velmi lukrativní a dostanu takovou částku, jako kdyby začala NHL. Přesto jsem nad nabídkou dlouho přemýšlel a dal jsem teprve na přemlouvání svého okolí," řekl Eliáš.

Proto také uvítá, pokud jej reprezentační trenér Vladimír Růžička vybere už do týmu pro Švédské hry. Počítá s tím, že právě akce národního mužstva by mu mohla angažmá v Magnitogorsku zpestřit.

Informace sbírá od Petra Sýkory

Před cestou do Ruska sbírá informace od Petra Sýkory, který už v Magnitogorsku působí. "Na jeho doporučení jsem si koupil teplé boty a teplákové soupravy. Prý jsou v Magnitogorsku i dvě dobré restaurace, takže si vezmu i slušné oblečení. Hlavně se však při příletu nemám zhrozit místního letiště," řekl Eliáš. Pro volný čas si poveze většinou zahraniční filmy na videokazetách a DVD.

S ruštinou na tom není česká hokejová hvězda právě nejlépe. Přitom Eliáše ještě ve škole potkaly čtyři roky povinné výuky tohoto jazyka. "Už jsem všechno zapomněl. Nyní umím jen nadávky. Ale věřím, že základy ruštiny rychle pochytím," poznamenal Eliáš.

Na tvrdý a místy záludný hokej je prý psychicky připraven. "Měl jsem dobrou průpravu v naší extralize. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na nečistou hru. Nyní jsem ale pyšný, neboť jsem v posledních čtrnácti zápasech nebyl vyloučen," řekl. "Ruská liga je také plná nedovoleného držení a hákování. Ale už jsem se na tyto zákroky naučil reagovat. Myslím si, že udržím nervy," dodal Eliáš.

Do Znojma se chce v každém případě po sezóně vrátit. V případě, že Orli postoupí do play off, slíbil Eliáš spoluhráčům, že závěrečný večírek po sezóně bude v jeho režii. Po čtvrtečním utkání proti Zlínu však žádnou rozlučku neuspořádá.

Reklama

Související témata: