Hlavní obsah

Jágr začal v Rusku porážkou, jeho Omsk prohrál v Kazani

KAZAŇ

Český hokejový útočník Jaromír Jágr začal své nové angažmá v Rusku porážkou. Jeho nový zaměstnavatel Avangard Omsk prohrál svůj první zápas v Kontinentální lize na ledě Kazaně 2:4. Hosté přitom od sedmé minuty v zápase vedli, když Pavlu Rosovi přihrál na gól právě Jágr. O konečném výsledku ale rozhodla poslední třetina, ve které vstřelil kapitán Kazaně Alexej Morozov dva góly.

Článek

Zápas začal laserovou show a poté byli představováni jednotliví hráči domácího týmu. Jako poslední naskočil na led obsypaný tanečnicemi ve zlatých róbách kapitán Kazaně Alexej Morozov, který sklidil také největší ovace publika. Následovaly ještě projevy několika zástupců Kazaně a po ruské hymně mohl zápas s dvacetiminutovým zpožděním začít.

Jaromír Jágr nastoupil v prvním útoku Omsku s krajany Klepišem a Rosou a byla to právě česká trojka, která otevřela skóre. Jágr přihrál z pravé strany Rosovi, ten si nadvakrát zpracoval puk a poslal jej švihem za záda kanadského gólmana Dubielewicze. Od osmé minuty hrála Kazaň dvojnásobnou přesilovku a domácí pálili především z dálky jednu dělovku za druhou, bývalý brankář Caroliny John Grahame ale náporu odolal.

Kazaň otočila skóre během šesti minut

Domácí jej překonali až ve 24. minutě, když se rozjel středem kluziště Danis Zaripov a před obránci mezi kruhy se dlouhým švihem trefil k pravé tyčce branky. V polovině zápasu sice hrála Kazaň jen ve třech proti čtyřem, ale volného prostoru dokázal výborně využít Šafigulin, který se protáhl podél pravého mantinelu a osamocený nedal Grahamovi šanci. Vzápětí Jágr z pravého kruhu střílel nad branku.

Ze stejné pozice pálila česká hvězda v 32. minutě při přesilovce čtyři na tři, ale trefila jen hruď Dubielewicze. Na druhé straně o čtyři minuty později zahrozil Morozov, který si vyjel z rohu kluziště přes dva obránce, Graham ale jeho pokus pokryl. Dubielewicz se zase vyznamenal při střele Kurjanova a objetí branky v podání Pestunova. V závěru druhé části ještě při přesilovce zkoušel štěstí Jágr, ale nejprve trefil gólmana a poté mířil těsně vedle.

Dva góly Morozova zajistily Kazani výhru

V 44. minutě jeli za domácí Obuchov a Hentunen na jediného obránce, ale prvně jmenovaný  dlouho váhal mezi střelou a přihrávkou, a když už se odhodlal ke střele, tak trefil jen Grahama v brance Omsku. Za tři minuty tak využili šanci hosté. Malyšev zachytil na pravé straně „žabičku“ od obránce, udělal zasekávačku před Kosmačevem a vyrovnal na 2:2. O další tři minuty později se ve stoprocentní šanci zjevil Vjačeslav Bělov, ale Dubielewicz jeho střelu vyrazil ramenem. Stejně úspěšný byl za chvíli Grahame proti výpadu Morozova z pravé strany.

Od 50. minuty hrál Omsk jen ve třech, ale domácí se k nebezpečným střelám příliš nedostávali. Až pár vteřin před návratem druhého vyloučeného napřáhl z levého kruhu Morozov a napálil puk mezi brankářovy betony. Kapitán Kazaně přidal za tři minuty ještě druhý gól. Zaripov mu přihrál zpoza branky do pravého kruhu a Morozov se trefil přesně nad levé rameno Grahama.

Čtyři minuty před koncem ještě hrál Omsk dvojnásobnou přesilovku, kterou Jágr dirigoval z pozice obránce. Nic se svými spoluhráči už ale vymyslet nedokázal.

AK Bars Kazaň - Avangard Omsk 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Zaripov (Pervyšin), 30. Šafigulin (Jemelin, Hentunen), 52. Morozov (Pervyšin, Zaripov), 55. Morozov (Zaripov, Nikulin) - 7. Rosa (Jágr), 47. Malyšev (Ježov, Volkov).

V poslední sezóně ruské superligy Omsk vyhrál s Kazaní oba zápasy, ten na ledě soupeře 2:1. Pro letošek se navíc vedle Jágra posílil o dalšího krajana Jakuba Klepiše a amerického gólmana Johna Grahama z Caroliny, který má nahradit kanadského předchůdce Freda Brathwaita. Ze zkušených útočníků pak odešli Alexej Kaljužnyj a Artěm Čubarov.

Naproti tomu Kazaň z velkých jmen posílil pouze švédský reprezentant Tony Martensson, zatímco odešli zkušení brankáři Esche a Noronen, nebo útočníci Petr Čajánek a Denis Archipov. Navíc proti Omsku nemohli hrát Martensson, Petrov, Alexejev, i finský útočník Niko Kapanen. Podle deníku Sovětskij sport platí kontrakty zmiňovaných hráčů oficiálně až od zítřka, prozatím mohli hrát jen přípravné zápasy a s klubem trénovat.

Kontinentální hokejová liga na Sport.cz:
AK Bars Kazaň - soupiska
Avangard Omsk - soupiska

Reklama

Související témata: