Hlavní obsah

Čajánkův útok táhne Petrohrad a září v KHL

PETROHRAD

Český hokejový útočník Petr Čajánek si užívá výborný vstup do nového ročníku Kontinentální ligy. Čtyřiatřicetiletý trojnásobný světový šampión v létě vyměnil dres moskevského Dynama za petrohradský a zatím může být se svým rozhodnutím maximálně spokojený. Petrohradu se daří a Čajánkův útok, v kterém s ním nastupují ruské hvězdy Alexej Jašin a Maxim Sušinskij, považují novináři za momentálně nejlepší formaci v soutěži.

Článek

Trojice Sušinskij-Čajánek-Jašin se doposud podílela na 14 gólech Petrohradu, který jich celkem nastřílel 32. Podle deníku Sport-Express by se tímto tempem mohli v sezóně postarat o 80 až 90 branek.

Petrohradská formace je již přirovnávána k hvězdným útokům ruské nejvyšší soutěže minulých let Sušinskij, Prokopjev, Zatonskij nebo Morozov, Zinovjev, Zaripov, které pomáhaly k úspěchům Omsku respektive Kazani. "Na to je ale zatím příliš brzy. K tomu je potřeba, abychom takhle hráli nejméně celou sezónu," řekl Sušinskij.

Český útočník si podle svých slov souhru s vynikajícími hráči užívá. "Chtěl bych, aby to nikdy neskončilo. Ve 34 letech jsem se ocitl v situaci, kterou jsem ještě nikdy nezažil," uvedl reprezentant, jenž na letošním světovém šampionátu nastupoval v útoku s Jaromírem Jágrem.

Čajánek si libuje, že hraje s dvěma kvalitními hráči

Čajánek byl například v domácím Zlíně zvyklý nastupovat v elitní formaci, ale nikdy u sebe neměl dva tak vynikající hráče jako nyní v Petrohradu. "V první pětce jsem hrál i v St. Louis, ale všichni ví, že Blues nepatří v NHL k top týmům. Nastupoval jsem s Jágrem nebo s Demitrou, ale s dvěma takovými hráči ne," řekl.

Zlínskému rodákovi nevadí ani fakt, že jeho parťáci přitahují mnohem více pozornosti. "Nevadí mi, že jsem v jejich stínu. Naopak. Docela se mi to líbí. Všechna pozornost je na nich a na mě občas zapomenou," smál se Čajánek, který doposud vstřelil v deseti zápasech pět branek a je společně s Antonem Butem nejlepším střelcem týmu.

Sušinskij byl v roce 2000 členem hvězdné formace Omsku a může tak porovnávat. Sám si opět rychle zvyká na velkou pozornost soupeřů. "Už je cítit, že ostatní týmy z nás mají strach. Například v Minsku proti nám nasazovali osobní strážce, kteří hráli velmi tvrdě," uvedl Sušinskij.

Moc mu to ale nevadí. Podle svých slov si užívá radosti z hokeje. "Cítím se mnohem lépe než v minulých sezonách. Něco podobného jsem dlouho nepoznal," dodal zkušený útočník.

Nováčkem v Petrohradu je stejně jako Čajánek i Jašin, jenž do týmu SKA přestoupil z Jaroslavle. "Sedli jsme si a daří se nám od začátku, což je vynikající. Budeme se ale snažit, aby to bylo ještě lepší, hlavně pak před play off," podotkl Jašin.

Reklama

Související témata: