Hlavní obsah

Rolinek: Rusové mi říkali, že jsme titul vyhráli neprávem

Měsíc po triumfu na mistrovství světa v Německu žil kapitán zlatých hokejistů Tomáš Rolinek na vlnách euforie. A těšil se, jak si vychutná ruské spoluhráče z Magnitogorsku. Vždyť právě on dával ve finále proti sborné vítězný gól. Žádné fanfáry ale třicetiletého útočníka v podhůří Uralu nevítaly.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa

Článek

Nebylo pro vás letos těžší zapojit se do letní přípravy? Přece jen euforie z květnového zisku titulu mistrů světa trvala dost dlouho. Chtělo se vám zpět do toho kolotoče?

Léto bylo hektický, ale rychle uteklo. A musím říct, že jsem se na hokej zase těšil. Hlavně na zápasy, kde o něco jde. Mě ty přípravné turnaje moc neberou.

Jak vás se zlatou medailí přijali ruští spoluhráči? Vychutnal jste si to?

(Směje se.) Já už předem říkal, že je budu provokovat, užívat si to. Ale oni mi hned řekli, že jsme titul vyhráli neprávem. Ten můj vítězný gól prý vůbec neměl platit, protože jsem ho dal bruslí. A tím to pro ně skončilo.

Z KHL se tak trochu stala liga českých mistrů světa, nemyslíte?

Je pravda, že hodně kluků v létě podepsalo do Ruska, ale jen titul z Německa v tom nebyl. Oni měli kontrakty rozjednané dopředu, stejně by se v KHL objevili.

Jenže vy teď v Magnitogorsku paradoxně zažíváte, jaké to je být jediným českým hráčem v klubu. Nestýská se vám po krajanech?

Už měsíc a půl to tady zvládám sám... Na druhou stranu jsem si za dobu, co tu působím, našel známé i mimo hokej. A když si chci promluvit česky, můžu zajít za trenérem gólmanů Vláďou Hudáčkem. Ne, vůbec si nestěžuju.

Takže to nebudete mít jako jediný Čech v týmu v této sezóně těžší?

Ten tlak je prostě daný tím, že jsem tu cizinec. Měl bych být lepší než domácí hráči. Smlouvu mám ještě na dva roky. Takže se musím hodně snažit.

Vy i váš bývalý spoluhráč Jan Marek jste vždycky říkali, že klubové vedení v Magnitogorsku chce po týmu jediné: aby všechno vyhrál. Je to letos stejné?

Je. A jelikož v přípravě nám to moc nešlo, tak je tu cítit docela napětí. Vedení je z toho nervózní a už před začátkem soutěže vymýšlí, jak to udělat, abychom zase vyhrávali. Už padly i nějaké pokuty.

Letní událostí číslo jedna byl v KHL příchod Dominika Haška do Spartaku Moskva. Co na to říkali vaši spoluhráči, že si zahrají proti gólmanovi, kterému je 45 let?Ptají se mě, ptají. Nevědí, co čekat. Ale já myslím, že to Dominik zvládne. I když začátek, než si zvykne na šikovné ruské hráče, bude mít asi těžší.

A kdo je podle vás největším favoritem sezóny? Petrohrad, který tolik posiloval?

Asi jo. Mají Nabokova, Afinogenova. Ale hlavně se na ně bude soustředit mediální pozornost. Špička asi bude širší a já doufám, že do ní budeme patřit i my.

Staronový kouč národního týmu Alois Hadamczik avizoval, že tentokrát vyrazí i na inspekci do KHL, kde se chce setkat s hráči. Bavili jste se spolu i přes léto?

Viděli jsme se na Zlaté hokejce ve Varech. Ale v mém případě vlastně není o čem mluvit. Když dostanu pozvánku do reprezentace, tak vždycky přijedu. A pan Hadamczik to ví.

Reklama

Související témata: