Hlavní obsah

Jágr je mimo hru, "Gagarina" získá jiný Čech. Vypukne souboj Vůjtek vs. Říha

PRAHA

Jedno z největších jmen Kontinentální hokejové ligy skončilo. Jaromír Jágr a Avangard Omsk nepřešli přes nástrahy čtvrtfinále. Vítěz základní části je mimo hru. Český hokej ale bude mít zastoupení v semifinále i finále. Dokonce se bude někdo radovat i z triumfu, potěžká Gagarinův pohár. Dva trenéři a devět hráčů se budou bít o post nejvyšší. Už ve středu začíná série Lokomotiv Jaroslavl vs. Atlant Mytišči, tedy souboj dvou českých zástupců na střídačkách.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový trenér Miloš Říha.

Článek

Vladimír Vůjtek bude chtít přehrát Miloše Říhu. A obráceně. Na ledě se potkají nejproduktivnější obránce play-off Karel Rachůnek, Michal Barinka a Josef Vašíček, druhý v celkovém kanadském bodování. Protější soupiska nabízí také českou trojici - Jan Marek, Jan Bulis, Zbyněk Irgl.

„Nejsem zvyklý si vybírat soupeře, je to nevděčná práce. Mužstva, která se dostala až sem, nemohou být špatná,“ vyjádřil se pro Sport-Express Vůjtek, kouč Jaroslavle, který Říhu dobře zná. Nyní ale budou oba muset na kamarádství zapomenout. Aspoň při utkáních. „Měli bychom si zavolat, jsme dobří přátelé. On hrál pode mnou poslední rok své kariéry ve Vítkovicích,“ zavzpomínal zkušený a uznávaný kouč.

Vladimír Vůjtek na archivním snímku, když trénoval Dynamo Moskva.foto: www.khl.ru

Říha s Atlantem má už za sebou jeden český skalp. Porazil bohatý Petrohrad s trenérem Václavem Sýkorou. Výhra, která se počítá a je ceněná. „Samozřejmě jsem věřil, že přes Petrohrad přejdeme. Je to dobrý výsledek, ale já nechci chválit sebe, jde o úspěch týmu a všech okolo mužstva,“ řekl Sportbox.ru Říha.

Vůjtek má velký respekt, říká Říha 

Ten vsadil proti ambicióznímu soupeři v sérii i na psychologické „triky“. "To se obtížně vysvětluje. Člověk je schopen udělat všechno, pokud věří ve své síly. Nejí, nespí a dělá vše, aby tým postoupil, nechá tam srdce, je připraven bojovat až do konce. Kluci mají ve mě důvěru a dokázali to,“ pověděl Říha, který se rozloučil s poraženým Sýkorou, teď ho čeká další výzva - Vůjtek.

„Mnoho let jsme přátelé. S Václavem jsem mluvil, je mi líto, že jsme byli v sérii soupeři. A Vůjtek? On má velký respekt, je to velký trenér s bohatými zkušenostmi. Je to pro mě profesionální výzva, opravdu chci vyhrát!“ dodal Říha. Radovat se ale bude jen jeden.

Druhou dvojicí týmů, která bude bojovat o finále, je Metallurg Magnitogorsk, který vyřadil Avangard Omsk s českou čtveřicí, které velel Jaromír Jágr. V tomto dresu by měl nastupovat Tomáš Rolinek, ale poslední dva zápasy neodehrál. Na druhou stranu se postaví Salavat Ufa s Jakubem Klepišem a Miroslavem Blaťákem, kterým velí přísný Vjačeslav Bykov.

Semifinálové dvojice play-off KHL
Lokomotiv Jaroslavl - Atlant Mytišči
Trenér Vladimír Vůjtek, obránci Karel Rachůnek, Michal Barinka, útočník Josef Vašíček - trenér Miloš Říha, útočníci Jan Marek, Jan Bulis, Zbyněk Irgl
První zápas: středa 23. března
Metallurg Magnitogorsk - Salavat Ufa
Útočník Tomáš Rolinek - obránce Miroslav Blaťák, útočník Jakub Klepiš
První zápas: čtvrtek 24. března

Reklama