Hlavní obsah

Lva z Popradu nejde srovnávat s žádným klubem KHL či extraligy, říká Rulík

Loni ještě nic, až letos vyrazil vstříc Kontinentální hokejové lize. Trenér Radim Rulík byl v minulém roce jedním z koučů mužstva v Popradu, ale příběh uťalo nepřijetí, Rada ředitelů KHL řekla ne. Letos je situace jiná, Lvi mají za sebou první zápas, v pátek je čeká druhý. Cesta ruskou soutěží běží. „Zvládnout podepsat třicet hráčů za měsíc, to není jednoduchá záležitost. Chtěl bych poděkovat klubu, že udělal maximum, aby se vše zvládlo,“ řekl po premiéře s Magnitogorskem Rulík.

Foto: www.khl.ru

Trenér Radim Rulík na střídačce Lva z Popradu

Článek

První zápas v KHL jste prohráli 2:4, jak ho hodnotíte? Spokojenost asi těžko, ve druhé třetině jsme vypadli ze hry, ale měl jsem pocit, že se s nimi dalo hrát. I z hráčů spadla unáhlenost v herních činnostech. Strašně chtěli, postupně jsme se lepšili, ale už to nestačilo.

V pátek hrajete s Chanty-Mansijsk, Lev má úzké hřiště, může být pro vás tento fakt výhodou? Pro nás bude strašně důležité se přizpůsobit a získat zkušenosti s týmy z KHL. S těmi jsme hráli v přípravě jen jednou. Z prvního utkání musíme jít se vztyčenou hlavou a připravit se na další. Začínáme, soupeř byl velice těžký, chceme se poučit. Pro hráče jsou nejlepší zápasy, až bude odehraných třeba patnáct utkání, tak se postupně zlepší.

V Rusku malá kluziště týmy nemají, je to vaše výhoda? Uvidíme, těžko teď spekulovat. Máme v mužstvu hráče, kteří nehráli na malém hřišti. Ti si musí zvykat jako soupeři, ale ti zase mají hráče z NHL, kteří si hru na malém hřišti pamatují. Zápasy pro nás nebudou nic snadného.

Ale je tu i druhá strana. V Popradu se připravujete a hrajete na malém kluzišti, v Rusku tomu bude naopak, což může být nevýhoda, nemyslíte? Z malýho na velký to není až takový problém jako z velkýho na malý. Uvidíme. Jde o naši první sezónu, nabíráme zkušenosti.

Popradská hala, kde se hraje KHLfoto: Právo/Ivan Vilček

Jste spokojený s vývojem mužstva, s jeho složením? Nemůžu říct, že nejsem nespokojený. Jsem rád, že máme takové mužstvo, jaké máme. Co se týče konkurenceschopnosti, to ukáže až soutěž. Už první zápas ukázal dobrou podívanou, ale nechci dělat unáhlené závěry.

Chtěl jste nějaké hráče do Popradu, ale nemáte je? Mrzí mě dva tři hráči, jeden šel do ruského týmu za vyšší nabídkou. U všech jsme ztroskotali na tom, že chtěli vyšší peníze, než jsme jim byli schopni nabídnout.

O které hokejisty šlo? Nechtěl bych mluvit konkrétně. Nedomluvili jsme se, nemá cenu zveřejňovat jejich jména, už mají svá angažmá.

Nepovedla se jednání s těmito hráči třeba také proto, že vzhledem k české extralize jste bohatým klubem a zájemci požadují přemrštěné finance? Nevím. Když vezmeme Magnitogorsk a nás, tak to se nedá srovnat. To je rozpočet NHL. Třeba nemají rozpočet šedesát miliónů dolarů, ale blíží se tomu. Některé kluby to mají - Ufa, Kazaň. Ale jsou v KHL i mužstva, asi pět šest, se kterými se srovnávat můžeme. Uvidíme, jak budeme hrát s těmito týmy.

Od začátku stojíte u tohoto projektu, co bylo pro vás nejtěžší? Čas byl největším soupeřem. Zvládnout podepsat třicet hráčů za měsíc, není jednoduchá záležitost. Chtěl bych poděkovat klubu, že udělal maximum, aby se vše zvládlo.

Byl jste hodně napjatý, kdo přijde, kdo podepíše? Pracovali jsme, mojí náplní nebylo toto komentovat do médií. Média nebyla informována, ale intenzivně se pracovalo.

Věděl jste víc? Věděl. K oficiálním podpisům došlo později, ale dohody byly dříve.

Lvi z Popradu sehráli první zápas v KHL proti Magnitogorsku.foto: www.khl.ruJde v Popradu o dobrodružství? Klub přece existuje pár měsíců... Je to něco nového, vše se buduje, vytváří. Není to jako v klubu, který má novou halu a padesátiletou historii. Dříve jsem říkal, že by mohlo jít o dobrodružství, ale poté co se stalo v Rusku (letecká havárie u Jaroslavle), tak už to jako dobrodružství neberu.

Jak spokojený jste se zázemím pod Tatrami? Vidíte tu pračky a sušičky na chodbě, které ještě nejsou v provozu. V daných možnostech nám dal HK Poprad prostory maximální. Více tady nešlo. Co se týče vybavení, tak vše má svůj vývoj, pracujeme na tom, vše ještě není hotovo. Chceme, aby bylo vše důstojné soutěži KHL.

Jako trenér jste také působil v Omsku, najdete srovnání? Nedá se srovnávat s žádným týmem KHL a ani extraligy. Každý má svůj stadión, zázemí. My jsme tu jako druhý tým v malé hale. Je to prostě omezené, je to dané možnostmi, které máme.

Reklama

Související témata: