Hlavní obsah

Překvapili jsme všechny, pochvaluje si Petružálek vstup do KHL

MOSKVA/PRAHA

Hokejisté Chabarovsku patří mezi největší překvapení dosavadní sezony Kontinentální ligy a velkou zásluhu na tom má i český útočník Jakub Petružálek. Amur patřil v minulých letech mezi nejslabší celky soutěže, momentálně je však třetí ve Východní konferenci a společně s Omskem získal nejvíce bodů. Skvěle se daří i Petružálkovi, který kraluje kanadskému bodování KHL.

Foto: www.hcamur.ru

Útočník Chabarovsku Jakub Petružálek (vpravo) a Roman Červenka z Omsku

Článek

"Nikdo od nás něco podobného nečekal, všichni nás měli za outsidery a to je naše velké plus. Tým neměl v posledních letech moc dobré výsledky. Jsem strašně rád, že se nám daří," uvedl dnes Petružálek v telefonickém rozhovoru pro ČTK. "Je příjemné, když se boduje hned od začátku a nemusí se to honit na konci sezony nebo v polovině," pochvaloval si.

Šestadvacetiletý odchovanec litvínovského hokeje je rád, že se mu daří i osobně. Důležitější jsou pro něj ale výsledky týmu. "To je hlavní. Většinou, když se daří týmu, tak se daří i individuálně. Určitě je to lepší, než kdyby se tým topil. Pak by se hledala cesta ven hůře. Za body je týmová práce," řekl Petružálek.

Někdejší juniorský reprezentant, který má ve své sbírce bronzovou medaili z juniorského mistrovství světa 2005, si také oddechl, že se mu v novém prostředí daří hned od začátku. "Z tohoto pohledu to pro mě bylo těžké. Je to nová liga, nové město. Nevím, jestli očekávání byla taková jako například u hráčů v Kazani. Jsem ale rád, že to takhle jde," uvedl.

Za úspěchem je finský kouč

Podle českého hráče jsou dva důvody, proč se Chabarovsku v této sezoně daří. Boduje na kluzištích soupeřů a těží z práce finského trenéra Hannu Jortikky. "Amur neměl posledních pár let štěstí na získávání bodů venku a nám se teď podařilo začít docela dobře," řekl Petružálek.

Výraznou zásluhu na výsledcích má nový kouč Jortikka. "Dělá to moc dobře a vedení si začíná uvědomovat, že Amur nemusí hrát jen na spodku tabulky. Bez něj by to tak nevypadalo. Vše, co dělá, je cílené a má to hlavu a patu," ocenil Petružálek práci čtyřiapadesátiletého trenéra, který v minulosti vedl finskou juniorskou reprezentaci a pětkrát slavil triumf ve finské lize.

Petružálek působí v zahraničí od roku 2005, kdy z Litvínova odešel do zámoří. Do NHL se ale neprosadil. Za New York Rangers, kteří jej draftovali, si nezahrál vůbec. Na svém kontě má jen dva starty za Carolinu. V roce 2009 odešel do Finska a po dvou letech do KHL.

"Nemám problémy zvyknout si na jinou zemi, jiný styl hokeje. To je velké plus. Je to ale velký rozdíl oproti Finsku nebo Americe. Ve velikosti hřiště, stylu hokeje... Hráči tady ale také hrají ve větší pohodě," vypozoroval Petružálek, který by se v listopadu mohl dočkat premiérové pozvánky do seniorské reprezentace. Pokud mu stávající forma vydrží a nezraní se.

Nad národním týmem ale nepřemýšlí. "Teď hraju za Amur a soustředím se na klubové výsledky. Když přijde pozvánka, budu rád a pojedu reprezentovat. Je to pro mě čest, stejně jako pro další hráče. Když ale nepřijde, tak smutný nebudu a nebudu si z toho dělat velkou hlavu. Pro mě je prioritou tým," řekl jasně.

Nové angažmá si autor čtyř branek a jedenácti asistencí pochvaluje i proto, že si Chabarovsk zamiloval. "Město mi vyhovuje. Je tam i super aréna, která je na domácí zápasy vyprodaná a to nám taky hodně pomáhá," uvedl Petružálek. Problémem je pouze devítihodinový časový posun oproti Česku. Ke komunikaci s rodinou či přáteli tak nemůže moc používat internet, ale častěji telefon.

Při působení na Dálném východě se musí hokejisté Amuru vyrovnávat i s náročným cestováním. "Problém je hlavně, když letíme domu. Jako dnes. Vyletíme v šest večer z Moskvy a v Chabarovsku jsme v sedm ráno. Když se člověk nevyspí v letadle, tak se to pak projeví. Přijdete o celou noc. Mně se ale daří spát v letadle, zatím s tím problém nemám," pochvaloval si Petružálek.

Stejně jako další hokejisty i fanoušky ho zasáhla letecká tragédie, při které zahynuli všichni hráči Lokomotivu Jaroslavl. Musel přiznat, že ani poté se v dopravě nic nezměnilo. Jen tým více využívá charterové lety. "Je to na úplně jiné úrovni než v Americe. Musím ale přiznat, že se v linkových letadlech cítím bezpečněji," řekl.

Při nedávné cestě do Popradu tým využil charterový spoj a musel letět strojem Jak-42. Právě v letadle tohoto typu zahynuli hráči Jaroslavle. "Je to trochu paradox. Říkali, že tahle letadla všechna stáhnou a my jsme s ním teď letěli. Pocit to byl strašný. My s tím ale nic udělat nemůžeme. Bude ještě hodně generací trvat, než to v Rusku postoupí dopředu," konstatoval Petružálek realisticky. "Když jsem to do Amuru podepisoval, tak jsem věděl, do čeho jdu. Kdybych nechtěl, mohl jsem zůstat ve Finsku. Vzal jsem to jako velkou výzvu," dodal.

Reklama

Související témata: