Hlavní obsah

Průcha za katrem trpěl, ale Kovalčuk podle něj pomohl zvednout Petrohrad na jiný level

Praha

Nejtěžší chvíle při pražském utkání Kontinentální ligy prožil český útočník hokejového Petrohradu Petr Průcha v úplném závěru, kdy z trestné lavice musel sledovat, jak se domácí Lev snaží z přesilovky vyrovnat. Naštěstí pro ruský klub vedený českým trenérem Milošem Říhou zůstal stav 4:3 pro hosty.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Útočník Petrohradu Petr Průcha (vlevo) v souboji s Jiřím Novotným. Situaci sleduje Michal Řepík.

Článek

„Ten faul jsem udělat musel. Za mnou už neměl kdo pronikajícího hráče zastavit a doufal jsem, že to kluci nějak ubrání. Prožil jsem ale na trestné lavici hodně nepříjemné pocity, ani jsem se nechtěl na hru koukat. Prostě jsem si to musel protrpět a naštěstí se teď můžu usmívat," líčil Průcha, podle nějž Petrohrad potvrdil i na pražském ledě výrazné zlepšení za poslední dva týdny.

„Poslední čtyři, pět zápasů jsme odehráli opravdu dobře a posbírali cenné výhry. Jen proti Nižněkamsku jsme měli trochu smůly, kdy jsme doma utkání ztratili na nájezdy, ale i proti nim jsme si zasloužili vyhrát, protože jsme měli mnohem víc šancí. Po rozpačitém začátku sezóny se do toho dostáváme. Snad to nezakřiknu, ale už se dereme v tabulce konference nahoru," vykládal třicetiletý forvard, podle nějž tři posily z NHL v čele s Kovalčukem týmu hodně pomohly. „Mužstvo se zvedlo na úplně jiný level, to je poznat i na tréninku."

Diváckou kulisu si Průcha pochvaloval

V Praze zažil Průcha v dresu klubů z ciziny rovněž atmosféru zápasů NHL. Mistr světa ovšem ocenil, jak fandilo přes dvanáct tisíc diváků v sobotním souboji Lva s Petrohradem. „Koukal jsem, že domácí tým má už početný kotel, takže ty jeho zápasy mají dobrou kulisu. Nepřekvapilo mě to, protože Lev je složený z takových hráčů, že si zaslouží mít fanoušky," uvažoval Průcha, podle nějž si Lev Praha jako nováček soutěže rychle vybudoval dobré jméno.

„Řekne se nováček soutěže, ale když se podíváte na soupisku, tak najdete hodně zkušené hráče a rozhodně si nedávají cíl jen hrát play off, budou se určitě chtít dostat mnohem dál. „Oproti jiným klubům v KHL je Lev specifický tím, že pětadevadesát procent jejich hráčů udrží celý zápas ten systém, který mají daný. Moc neotevírají hru, těžko se dostává přes jejich střední pásmo. Praktikují to doma i venku. To většina ruských klubu nedodrží, tam se často hra až nesmyslně otevře a lítá se nahoru dolů," uzavřel Průcha.

Reklama

Související témata: