Hlavní obsah

Jsem Čech jak poleno, vysvětluje Ševc svůj návrat a ve Lvu se těší na humor v kabině

Praha

Prožil pět úspěšných sezón ve Švédsku, kde patřil k oporám mistrovských celků Färjestadu i Skelleftey. V létě se ale 32letý obránce Martin Ševc objevil nečekaně doma a chtěl by se prosadit v pražském Lvu. Při uzavřené dvoucestně smlouvě může nastoupit i za Spartu.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Ševc.

Článek

Měl jste různé nabídky na setrvání ve švédské lize, co rozhodlo o vašem návratu domů?

Narodil se mi před šestnácti dny druhý synek a ještě před jeho narozením jsme si s manželkou říkali, že by z rodinných důvodů možná bylo lepší se vrátit. Ve Švédsku nebyl třeba nikdo, kdo by ženě pomohl s kluky, tady bude mít přece jen víc pomocníků z rodiny i kamarádky.

Proč jste si nakonec vybral Lva?

Z extraligy jsem vůbec s nikým nemluvil, rychle se totiž ozval pražský klub z KHL, a to mě lákalo. Zkusil jsem soutěž už v sezóně 2009/10 s Minskem, to je přece jen už pár let zpátky a tehdy jsme toho vinou zranění ani moc nestihl, a tak jsem docela zvědavý na to, jak se posunula. Bude asi o něčem jiném než švédská liga, hlavně mě čeká náročnější cestování.

Příprava Lva na ledě začíná už v pondělí, není to na vás brzy?

Ani ne, v Nymburce, kde jsme dostavěli dům, je led celoročně, takže jsem i teď v létě párkrát bruslit byl. Na papíře mužstvo Lva vypadá silně a já mám takovou náturu, že vyloženě nesnáším prohry. Kdyby se v sezóně zadařilo, tak bych se vůbec nebránil zůstat tady už natrvalo, mám to teď z baráku jen čtyřicet minut autem do Prahy.

Bude těžké si po návratu z ciziny zvyknout na život doma?

My jsme Češi jako poleno, vždycky jsme se domů těšili. Celkově to bude asi zábavnější, protože Švédsko je sice hezké na žití, ale třeba teď jsme byli hodně na severu, a tam žádné velké rozptýlení nebylo. Rád bych si užil i ten specifický český humor v kabině. Oproti zemím, které jsem prošel, tak u nás v hokejovém zázemí určitě větší legrace.

Jak se těšíte na pět švédských spoluhráčů v kabině?

Člověk je zná podle jména, ale ne že bychom byli kamarádi. Snad jen útočníka Thörnberga si dobře pamatuji z HV 71, že jsme proti sobě v lize hráli. Celé mužstvo se ve čtvrtek poprvé potkalo, třeba přijde ještě něco na přetřes. Daleko líp ale znám české kluky. Němce, Nakládala, Novotného jsem potkal v reprezentaci, Tatíček hrával na Kladně jako já.

Reklama