Hlavní obsah

Sázka na Francouze vyšla. Všichni jsme si včas přeprogramovali hlavu, říkal k obratu

Moskva

Sázka trenérů na Pavla Francouze v brance při utkání se Švédy na hokejovém šampionátu v Moskvě se mohla zdát překvapivá, ale český gólman se odvděčil jistým výkonem a patřil k pilířům vítězného obratu (4:2).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Červenka gratuluje brankáři české reprezentace Pavlu Francouzovi po vítězném duelu se Švédy. Vpravo je brankář Dominik Furch.

Článek
Fotogalerie

Tušil jste, že pod dojmem vítězného přípravného zápasu se Švédy 7:1 byste mohl jít proti nim do branky i na šampionátu?

My už s Dominem víme, koho řekne trenér den před zápasem, tak tam jde a nemá cenu ani přemýšlet, jaký měli důvod. Když určili na Švédy mě, tak jsem se snažil připravit se, jak nejlíp umím a dělat dobře svou práci.

Jak těžké bylo obracet skóre ze stavu 0:2 po nepovedené první třetině?

Šlo se mi hodně těžko do kabiny. Mrzel hlavně druhý gól osm sekund před koncem při brejků Švédů v jejich oslabení. Měl jsem to v hlavě celou přestávkou, což nebylo moc příjemné. Kluci mě ale podrželi, cítil jsem v kabině i podporu trenérů a mám ohromnou radost, že jsme si všichni včas přeprogramovali hlavu a další dvě třetiny odehráli parádně a otočili v nich skóre.

Co všechno se tedy dělo během první pauzy utkání v české kabině?

Trenér docela upřímně řekl, že si takhle naší hru nepředstavoval. Sami jsme to věděli, Švédové hráli v neděli večer a vypadali hodně unaveně. Snažili jsme se do nich tlačit, jenže jsme udělali pár hrubých chyb a oni je potrestali.

Takže bylo dusno?

To bych ani neřekl. Pan Vůjtek nás spíš nabádá, abychom si věřili za jakékoli situace a nepropadali panice. Vzali jsme si jeho projev k srdci a ve druhé třetině jasně dominovali. Já se jen modlil, aby mi tam něco nespadlo. Tým by to zase srazilo. Přece jenom se ale asi projevilo, že Švédům odcházely síly, my byli odpočinutější a šli si za tím.

Chtělo to pak od vás hodně odvahy při švédské power play zkusit trefit jejich prázdnou branku?

Když to na mě Švédi hodili a měl jsem chvilku, tak jsem to zkusil. Bohužel puk mi sjel a šlo to vedle, mrzet mě to ale nemusí. Pak se podobná šance naskytla ještě jednou, ale to jsem se rozhodl neriskovat a raději kotouč zalehnul.

Máte už ve skupině skalpy Rusů i Švédů, vypadá to s vámi hodně dobře. Začínáte myslet na výhodnou pozici pro čtvrtfinále?

Ještě je dost brzo, odehráli jsme teprve tři zápasy ve skupině a hlavně zatím nikam nepostoupili. Nesmíme začít takhle přemýšlet. Člověk už tady lehkého soupeře nepotká, Norové, Kazaši, Dánové a Švýcaři určitě nejsou žádní nazdárci.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama

Související témata: