Hlavní obsah

Kanada proti Američanům nezaváhala a je ve finále

PARDUBICE

Titul obhajující Kanada a Švédsko, kterému ruský skalp zajišťuje po dvanácti letech medaili, si v sobotu večer od 20 hodin zahrají v Pardubicích finále MS hokejistů do dvaceti let. Kanaďané rozhodli zámořský boj s USA o postup dvěma góly v prostřední části a výsledek 4:1 pečetili dvěma trefami během dvaceti vteřin.

Článek

Jejich brankář Mason pustil do sítě jedinou z 32 střel. K radosti stovek krajanů v hledišti tak velký rival připravil USA první porážku na turnaji. „Hráli jsme organizovaně, měli obrovskou touhu a zřejmě i víc sil než soupeř,“ řekl kapitán a autor přesilovkové trefy vítězů Karl Alzner.

Americké mužstvo začalo s velkou útočnou chutí, skvěle bruslilo a hned při úvodním střídání přinutilo Masona ke čtyřem zásahům. Kanaďané ale odpověděli rychlými protiútoky. V zádech měli značnou diváckou podporu a jejich krajané málem jásali už v 6. minutě při Matthiasově dorážce.

Největší šanci bezbrankové úvodní třetiny však zahodil Tavares, jemuž ujel puk při pokusu o blafák do bekhendu. Američané drželi vysoké tempo, přitom se hodně soustředili na osobní střety. Když ale jeden takový ustál ve 23. minutě po vyhraném vhazování Matthias, otevřela se mu po Halischukově přihrávce cesta k úvodnímu gólu.

Wilson nevyužil příležitost

Slibnou možnost na vyrovnání v přesilovce nevyužil nejlepší americký střelec Wilson a naopak už po 26 vteřinách početní výhody zámořského rivala přišel gólový úder. Kanadské vedení zvýšila Alznerova trefa. Na Američanech začínala být patrná únava.

Navíc ztráceli klid, dopouštěli se faulů a 41 sekund museli hrát ve třech proti pěti. Přečkali to bez další úhony, ale převaha soupeře začínala být znatelná. Další obrovskou šanci měl teprve 17letý Tavares, Smith se štěstím zasáhnul.

Ve 48. minutě se už ale z pravé strany trefil Gillies a hned při dalším střídání srazil soupeře do kolen Marchand. Lídr kanadského bodování Van Riemsdyk (5+6) sice ještě připravil Masona o čisté konto, ale na obrat už hráči USA i přes usilovný forčekink nenašli síly.

MS do 20 let - semifinále
USA - Kanada 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 54. van Riemsdyk (Carman) - 23. Matthias (Halischuk), 31. Alzner (Turris, Marchand), 48. Gillies (Sutter, Legein), 48. Marchand (Giroux). Hlavní rozhodčí Lärking (Švéd.) a Rönn (Fin.), vyloučení 6:6, využití 0:1, 5621 diváků.
USA: Smith – Summers, Blum, Strait, Sanguinetti, Fairchild, McBain, Montgomery, Cole – Rakhshani, Ruegsegger, Okposo – Geoffrion, Carman, Sweatt – van Riemsdyk, Wilson, Schroeder – Pacioretty, Rust, Flynn.
Kanada: Mason – Alzner, Doughty, Hickey, Schenn, Pyett, Godfrey, Subban – Halischuk, Matthias, Tavares – Marchand, Turris, Giroux – Holzapfel, Stamkos, Simmonds – Gilies, Sutter, Legein - Boychuk.

Reklama

Související témata: