Hlavní obsah

Čeští mladíci proti Slovákům těžko hledali motivaci, ale nakonec dominovali

SASKATOON

Čeští hokejisté završili v pondělí své vystoupení na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě výhrou nad Slovenskem, ale první místo ve skupině o udržení pro ně bylo slabou náplastí na neúspěch v podobě konečné sedmé pozice. Před turnajem měl tým kouče Jaromíra Šindela medailové ambice, ale porazil jen Rakušany, Lotyše a Slováky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník hokejové dvacítky Jan Kovář

Článek

Do bojů o udržení je poslaly debakl 1:10 se Švédskem, ztracený třígólový náskok s Finy (3:4) a porážka s Ruskem 2:5. Zápasu mezi Čechy a Slováky chyběl pořádný náboj, oba týmy se zachránily již v předchozím utkání. Rozhodovalo se jen o tom, kdo obsadí konečné sedmé a kdo osmé místo. "S motivací byl problém, opravdu to nebylo lehké," přiznal slávistický obránce Vladimír Roth.

Sedmým místem vyrovnali čeští mladíci nejhorší umístění ze šampionátu v roce 1999 v kanadských městech Brandonu a Winnipegu a o tři roky později doma v Pardubicích a v Hradci Králové. Mezitím ale v letech 2000 a 2001 slavili jediné triumfy v této kategorii. Nyní čeká česká dvacítka na medaili od roku 2005, kdy získala v Grand Forks bronz. Od té doby byla dvakrát pátá a dvakrát šestá.

"Mužstvo splnilo, co slíbilo. Chtěli jsme zanechat dobrý dojem alespoň ve skupině o udržení. Rozdíl v kvalitě mezi námi a Slováky byl patrný, soupeře jsme přehráli," uvedl Šindel. "Žádný silnější tým jsme na turnaji neporazili, takže jsme si chtěli výhrou nad Slováky napravit reputaci," řekl obránce Michal Kempný.

Češi byli opět úspěšní v přesilovkách

Tým se opět opřel o hru v početních výhodách, stejně jako proti Rakušanům nebo Lotyšům nekompromisně trestal vyloučení soupeře. "Na přesilovky máme šikovné hráče, což je důležité," pochválil spoluhráče Kempný. "To už je klasika, že nám přesilovky jdou lépe proti lehčím soupeřům," dodal Roth.

Šindela mrzelo, že přesilovky nevyšly v klíčovém utkání proti Rusku. "Z přesilovek jsme dali dva góly Finům a jeden Švédům, tady na turnaji se nám početní výhody opravdu dařily. Jsme v tom jedni z nejlepších. Nešlo nám to jen proti Rusům, ale celkově můžeme být s přesilovkami spokojení. Horší to bylo s efektivitou v zakončení," konstatoval Šindel.

Poslední duel Čechů na turnaji vůbec nebyl jednoduchý. Slovensko se v první třetině dostalo do vedení a mladíci museli přidat. "Nebylo to lehké utkání. Za každou cenu jsme chtěli vyhrát, protože jsme rivalové. Hned na začátku jsme smolně inkasovali, obrana se špatně domluvila s gólmanem," řekl Kempný.

Střelecká forma Kováře přišla pozdě

Hattrickem se v zápase blýskl útočník Jan Kovář. Jeho střelecká forma však přišla pozdě. "Těžko říct, jestli mě to mrzí nebo ne. Určitě je škoda, že jsem nedával góly i třeba v základní skupině, ale na druhou stranu si formu třeba přivezu do Plzně," prohlásil Kovář.

Oba týmy už hrály jen o konečné umístění, a tak zápasu dávalo trošku větší náboj alespoň derby bývalých federálních partnerů. "Se Slováky je to vždy prestižní, každý chtěl vyhrát," potvrdil Roth. "Každé vítězství v mezistátním zápasem je cenné. Proti Slovensku to má navíc větší náboj. Už před zápasem jsme se hecovali, kdo bude lepší, známe se s jejich trenéry a hráči," nechal se slyšet Šindel.

V brance Čechů navíc dostal poprvé od začátku příležitost Pavel Francouz. Jeho první start na mistrovství proti Švédsku, kdy po čtvrtém gólu nahradil Sedláčka, se mu moc nevyvedl. "Sedláček chytal celý turnaj, dobře tady pracoval. Pavel si však šanci také zasloužil, odvedl dobrý výkon," řekl Šindel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.