Hlavní obsah

Kovalčuk překazil Kanadě oslavy, Rusové vyhráli MS v hokeji

QUÉBEC

Dlouhých patnáct let si museli hokejisté Ruska počkat na okamžik, kdy budou moci znovu zvednout nad hlavu trofej pro mistry světa. O to sladší je ale pro ně triumf na kanadské půdě. Ve finále 72. MS totiž porazili v Quebeku domácí Kanadu 5:4 v prodloužení, když se zlatým střelcem šampionátu stal Ilja Kovalčuk. Naposledy získala sborná zlaté medaile v Německu 1993.

Článek

Kanadský kouč Ken Hitchcock dodržel pravidlo o střídání brankářů i ve finále a tak se v brance domácího týmu objevil Cam Ward. Už po 83 vteřinách zápasu ale kapituloval. Ovečkin posunul od zadního mantinelu puk před branku Sjominovi a ten rozburácel početné ruské osazenstvo v Pepsi Colisée. Většinu publika ale přece jen tvořili domácí fanoušci a ti mohli projevit svou radost už za dvě minuty. Od modré čáry napřáhl Burns a gólman Nabokov zaznamenal puk až v síti.

V sedmé minutě využil zmatku před ruskou brankou St. Louis, ale po verdiktu videorozhodčího bylo jasné, že puk skončil jen na tyčce. Kanaďané obrátili skóre v desáté minutě. Na červené čáře uklouzl Sušinskij, volného kotouče se chopil Kunitz, a bombou z levého kruhu nedal Nabokovovi šanci.

O minutu později se ke střele z levé strany dostal Zinovjev a brankář Ward se raději ohlédl za svá záda, nicméně puk měl v bezpečí pod svými betony. Od patnácté minuty hráli Rusové bez vyloučeného Fjodorova, dvě plus dvě minuty navíc vyfasoval Proškin za faul na Nashe. A domácí si věděli s dvojnásobnou početní výhodou rady - Burns po hezké přihrávce St. Louise zvýšil už na 3:1.

Mistrovství světa v hokeji on-line na Sport.cz
Finále:Kanada - Rusko

Rusové snížili v přesilovce na začátku druhé třetiny. Střela Kornějeva minula branku, ale odrazila se od zadního maninelu k dobře postavenému Sjominovi a ten mířil z voleje přesně. V 25. minutě dostal krásnou dlouhou přihrávku do jízdy Ovečkin, protáhl se kolem Bouwmeestera, ale Ward jeho střelu dokázal vyrazit.

A tak v polovině zápasu Kanada znovu vedla o dvě branky. Heatley přesně namířil pod rukou Nabokova a svým dvanáctým gólem překonal kanadský rekord Lindrose z roku 1993 v počtu vstřelených branek na jednom MS. Ve 33. minutě promarnil obrovskou šanci Zinovjev, když sám před brankou napálil puk jen do Warda. Ještě hůře dopadl Andrej Markov, který netrefil ani odkrytou branku.

V hlavní roli probuzený Kovalčuk 

Rusové se sice snažili s výsledkem něco udělat, jenže jejich akce se rodily příliš komplikovaně, a když už se dostali do vyložené šance, byl na svém místě Ward. Nabokov na druhé straně musel čelit bekhendové střele Roye a následné střele Doana z prostoru mezi kruhy. V 49. minutě přece jen jeho spoluhráči snížili, když se před brankou včas dostal k vyraženému puku Těreščenko.

Pět minut před koncem se před Wardem z levé strany zjevil Kovalčuk a švihem nedal kanadskému brankáři šanci - vyrovnáno. Hned poté prověřili Nabokova Getzlaf a Nash a bouřlivé skandování "Let´s go Canada" hnalo domácí hráče na zteč. Do konce základní hrací doby se ale už nic na skóre nezměnilo.

V prodloužení se rozhodčí po krátké debatě přece jen rozhodli potrestat Nashe za zdržování a Rusové dostali jedinečnou šanci rozhodnout. Mezi kruhy si najel Kovalčuk a svým druhým gólem překazil Kanadě sen o zlatu.

Mistrovství světa v hokeji 2008 - finále:
Kanada - Rusko 4:5 v prodloužení (3:1, 1:1, 0:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Burns (Roy, Green), 10. Kunitz, 15. Burns (St. Louis, Heatley), 30. Heatley (Getzlaf) - 2. Sjomin (Ovečkin, Fjodorov), 22. Sjomin (Kornějev, A. Markov), 49. Těreščenko (Sjomin, Ťjutin), 55. Kovalčuk (Proškin, Radulov), 63. Kovalčuk (Fjodorov, Ovečkin). Rozhodčí: Larking, Vinnerborg (Švéd.) - Feola (USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2.
Kanada: Ward - Hamhuis, Bouwmeester, Jovanovski, Staios, Keith, Burns, Green - Nash, Getzlaf, Heatley - Kunitz, E. Staal, St. Louis - Chimera, Spezza, Sharp - Roy, Toews, Doan - Mayers. Trenér: Ken Hitchcock.
Rusko: Nabokov - Nikulin, A. Markov, Kornějev, Grebeškov, Proškin, Ťjutin, D. Markov, Kalinin - Morozov, Zinovjev, Kovalčuk - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Sušinskij, Gorovikov, Zaripov - Afinogenov, Těreščenko, Radulov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: