Hlavní obsah

OBRAZEM: Sídlo Mezinárodní hokejové federace v Curychu

CURYCH

Cesta k sídlu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) není nijak složitá, od hlavního vlakového nádraží v Curychu je to zhruba patnáct minut pěšky. Musíte ale znát přesnou adresu, jinak vám příliš nepomohou ani obyvatelé švýcarského města. "Hlavní ústředí IIHF? A co to je?," divili se dva indičtí bankéři postávající sotva 100 metrů od cíle mé cesty a při slově hokej jen s úsměvy krčí rameny.

Článek
Fotogalerie

Nezasvěcení by na této adrese místo, kde se scházejí hlavy největších hokejových mocností, opravdu těžko předpokládali. Za budovami převážně finančních společností, luxusní restaurací a hotelem Flemings se na mírném svahu zjevuje  krásná vila v malém parku obklopená stromy a antickými sochami.

Pohled z ulice Brandschenkestrasse na sídlo IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Těžko by někdo věřil, že se zde nachází hokejová federace. Až při bližším prozkoumání zjistíte, že se před budovou nachází skulptura ruky, na jejíž dlani je velký puk s letopočtem 100. Dárek Kanady IIHF ke stoletému výročí založení.

Sídlo IIHF v Curychu, pohled z druhé strany foto: <a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>/Jirka G. Novák

U zídky poté minete ceduli oznamující, že se nacházíte na správném místě. Když zleva obejdete zmíněnou vilu, kterou IIHF před šesti lety koupila od vinařské rodiny Landoltů, brzy zjistíte že jste na správném místě. Vedle samotného sídla se totiž nachází administrativní budova označená velkým nápisem a vlajky členských zemí federace.

Vchod do administrativní budovy IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Zde se redaktora Sport.cz ujala sympatická pracovnice Stephanie Kallai a ochotně jej provedla zákulisím ústředí IIHF. Před vchodovými dveřmi si nejprve nelze nevšimnout dlažby ve tvaru puků, které jsou určeny všem mistrům světa od pořádání světových šampionátů.

Dlažební kostky ve tvaru puků s mistry světa před vchodem do sídla IIHF v Curychu foto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Pak už se otevírá samotná vila, ovšem hromady hokejových trofejí vyhlížím marně. Drtivá většina je totiž v Síni slávy v kanadském Torontu. Přesto je možné v místnosti v přízemí zahlédnout v několika vitrínách pár artefaktů. Na stěnách pak visí jména a podobizny všech prezidentů federace nebo štítky se jmény členů Síně slávy IIHF.

Jedny z mála trofejí nacházejících se v sídle IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Po starých dřevěných schodech vystoupáme do prvního patra a vejdeme do zasedací místnosti, kde se pravidelně scházejí hokejoví funkcionáři, zástupci partnerských firem, nebo i vyvolení novináři. Stejně jako v celé vile i zde pokrývají stěny krásně zrestaurované originální malby ze 16. století, kvůli kterým jsou většinu doby v budově zatažené závěsy, chránící jejich barvy před slunečním svitem.

Zasedací místnost v sídle IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Nahlédneme i do kanceláře samotného prezidenta IIHF René Fasela, ale vyhovuji přání zde nefotit. "Kdyby tu fotografii potom pan prezident viděl v médiích, asi by mne přetrhl," směje se Stephanie a vypráví, že v nejvyšším patře vily se nachází především sklad a také náčiní na fitness. Na otázku, zda se tam často nachází i pan Fasel, jen s úsměvem zakroutí hlavou.

Rozsáhlý sklep v sídle IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Naposledy mi ukazuje rozsáhlé sklepní prostory vily, kde se čas od času pořádají party pro pozvané hosty nejen spjatých s IIHF. "Prostory si může pronajmout prakticky kdokoliv," udivila mne Stephanie informací, že by se pod nohami šéfa světového hokeje mohla klidně pořádat i diskotéka.

Reklama