Hlavní obsah

Češi si poradili s Lotyši a uchovali naději na čtvrtfinále. To jim zajistí alespoň bod proti Kanadě

MANNHEIM

Čeští hokejisté zvítězili ve svém předposledním utkání osmifinalové skupiny na mistrovství světa v Mannheimu nad Lotyšskem 3:1 a dál mohou pomýšlet na postup do čtvrtfinále. Ten jim zajistí zisk alespoň jednoho bodu v úterním souboji s Kanadou. Hrdinou zápasu s neškodným Lotyšskem byl kapitán Tomáš Rolinek, který vstřelil první dva góly Čechů, pokaždé navíc při hře v oslabení.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští hokejisté gratulují Tomáši Rolinkovi (vlevo) k brance do sítě Lotyšska.

Článek

S nožem na krku vstupovala hokejová reprezentace do zápasu s Lotyši. Případná prohra by jí totiž definitivně zabouchla dveře do čtvrtfinále, což český hokej nepamatuje. Hráči ale podobný scénář nechtěli připustit a hned od úvodních minut zatlačili Lotyše do defenzivy. Brankáře Masalskise zasypávali mnoha střelami, ten ale odolával. Blýskl se zejména v šesté minutě, kdy nejprve pokryl Červenkovo vyjetí zpoza klece a pak i Kašparovu nebezpečnou dorážku.

Lotyši sice hrozili jen výjimečně, když už se tak ovšem stalo, zavánělo to gólem. Tak jako když se až před Vokouna dostal Meija, ve vyložené šanci ale zamířil mimo. Ve čtrnácté minutě si sjel při přesilovce mezi kruhy Blaťák, z ideální pozice nastřelil jen Masalskisovy betony. Češi se neprosadili ani při následné dvojnásobné početní převaze, Masalskise za víc než půl minutu prakticky neohrozili. V poslední minutě první části pak na Klepiše zívala odkrytá klec, český útočník ale trefil Masalskise.

Rolinek se dvakrát prosadil v oslabení

Na začátku druhé třetiny pálil z levého křídla bez přípravy Darzinš, Vokoun se však stačil včas přesunout k pravé tyči a udržel bezbrankový stav. O chvíli později šli Češi kvůli příliš mnoha hráčům na ledě do oslabení, v něm ale předložil Koukal puk Rolinkovi a specialista na góly v oslabení otevřel skóre. Lotyši pak měli možnost hrát téměř minutu v pěti proti třem, málem ale znovu inkasovali. Červenka po návratu z trestné lavice ujel se dvěma spoluhráči do přečíslení, Hubáčkova střela ovšem minula branku.

Hra se pak přeci jen uklidnila, ani Češi už se nehnali za každou cenu do útoku. Až v 36. minutě vypálil z levého křídla Klepiš, Masalskisovi puk propadl z výstroje, v brance ale neskončil. O dvě minuty později se vytáhl i Vokoun, když zlikvidoval průnik Cipulise, který byl ovšem faulován. Následná přesilovka Lotyšů ovšem dopadla stejně jako na začátku prostřední třetiny. Koukal vyslal do brejku Rolinka a český kapitán zaznamenal už třetí gól na turnaji při oslabení.

Drama odmítl svou trefou Červenka

Ani v závěrečném dějství Lotyši směrem dopředu příliš nehrozili, a tak Češi celkem v klidu hlídali dvoubrankový náskok. Ve 48. minutě navíc mohl zvýšit Němec, jeho střelu z mezikruží Masalskis betonem vyrazil. Až v 50. minutě o sobě dal vědět i soupeř, Darzinš si povyjel od zadního mantinelu až před Vokouna, který puk schoval pod svým tělem na brankové čáře. Na druhé straně mohl přidat třetí pojistku Klepiš, sám před Masalskisem ale selhal.

A předznamenal tím rodící se trable. Nejprve Sprukts trefil tyč, za pár vteřin napřáhl Pečura a puk od horní tyčky skončil v síti. Češi ale komplikace podobné těm, které s Lotyšskem zažili v osmifinále olympijského turnaje ve Vancouveru, nepřipustili. Necelou minutu po obdržené brance předvedli ukázkovou kombinaci Novotný s Červenkou a druhý jmenovaný střelou do odkryté klece zaznamenal svůj premiérový gól na turnaji.

Reprezentace si tak uchovala naději na čtvrtfinále, v úterý proti Kanadě však bezpodmínečně potřebuje získat alespoň jeden bod.

Hokejové MS v Mannheimu - osmifinálová skupina F:
Česká republika - Lotyšsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Rolinek (Koukal), 38. Rolinek (Koukal), 53. Červenka (Novotný) - 53. Pečura (Saulietis). Rozhodčí: Kadyrov (Rus.), Piechaczek (Něm.) - Brown (USA), Terho (Fin.). Vyloučení: 7:5. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 3354.
Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Němec, K. Rachůnek, Mojžíš, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Jass, Galvinš, Sotnieks, Kulda, Jerofejevs - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - Daugavinš, Sprukts, Karsums - Meija, Darzinš, Džerinš - Pečura, Saulietis, J. Redlihs. Trenér: Olegs Znaroks, Harijs Vitolinš a Mihails Vasilonoks.

Reklama

Související témata: