Hlavní obsah

Hokejisté Ruska jsou dva kroky od zlatého hattricku

KOLÍN NAD RÝNEM

Už jen dvě vítězná utkání dělí hokejisty Ruska od dobytí zlatého hattricku na světových šampionátech, který se naposledy podařilo získat českým hokejistům v letech 1999 až 2001. Sborná ve čtvrtečním čtvrtfinále porazila svého velkého rivala Kanadu 5:2, na MS vyhrála 26. zápas po sobě a v semifinále se v sobotu utká s domácím Německem.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Ruský útočník Jevgenij Malkin (vlevo) oslavuje se spoluhráči trefu do sítě Kanady ve čtvrtfinále MS.

Článek

Rusové v Německu nezaváhali ani v sedmém vystoupení na turnaji a s přehledem zvládli odvetu za čtvrtfinále olympijského turnaje ve Vancouveru, kde prohráli 3:7. Definitivně rozhodnuto bylo v 48. minutě, kdy Sergej Fjodorov zvýšil už na 4:0. "Je to skvělý pocit a velké vítězství. Jsem šťastný, že jsme v semifinále, ale také za to, jak jsme dokázali hrát v defenzivě," řekl obránce Denis Grebeškov.

Spokojenost netajil ani trenér Vjačeslav Bykov. "Byl to velmi emocionální zápas, hráči měli velkou motivaci vyhrát a žíznili po gólech. Zápasy s Kanaďany provázejí vždy vášně. My jsme chtěli hrát poctivě v obraně, naši útočníci k tomu přidali nějaké góly a byl z toho dobrý výsledek," pochvaloval si Bykov, jenž má v týmu hned 14 hráčů, kteří zažili debakl ve Vancouveru.

"Bude to velká zábava"

Otázkou nyní zůstává, zda může vůbec někdo hvězdami nabitý tým Ruska zastavit v cestě za obhajobou. "Uvidíme, ale podle toho, jak hrajeme..." uvedl kapitán Ilja Kovalčuk s jasným náznakem, k jaké odpovědi by se přiklonil. V sobotu prověří sbornou velmi nečekaný semifinalista, domácí Německo. "Bude to velká zábava, vždyť oni jsou v semifinále vůbec poprvé," těšil se na duel Kovalčuk.

Kanada naopak zakončila své vystoupení na šampionátu třemi porážkami za sebou a skončí sedmá. Tým, v němž byl pouze jediný hráč ze zlatého olympijského týmu, se tak nedostal do semifinále poprvé od roku 2002. "Tenhle zápas nám pouze o něco prodloužil celý turnaj," řekl zklamaný kapitán Ray Whitney.

Reklama

Související témata: