Hlavní obsah

VIDEO: Arťuchin zranil dva Čechy. Když je takový hráč na ledě, musíte čekat prasárnu, řekl Hadamczik

BRATISLAVA

Dva mimo hru. S takovou bilancí ukončili zápas čeští hokejisté na mistrovství světa. Utkání osmifinálové skupiny s Ruskem vzbudil velké emoce. Češi sice vyhráli, získali tři body a mají jistotu prvního místa při postupu do čtvrtfinále. Tento fakt se ale neobešel bez krve. V neděli dva čeští hráči nedohráli utkání - Milan Michálek a Karel Rachůnek. Odstřelil je Jevgenij Arťuchin, dvoumetrový a 116kilový hráč.

Foto: Jan Koller, ČTK

Rus Jevgenij Arťuchin. Dva metry, 116 kilogramů a chování jako v ringu.

Článek

„Je to prostě jezdící monstrum, musíte to dělat tak, abyste si dali od sebe co nejdříve puk,“ nechtěl se více po utkání vyjadřovat Jaromír Jágr.

„Když zraní dva hráče takovým způsobem, tak to je velmi nepříjemné. Všichni to viděli. Já jsem strašně zklamaný z rozhodčích. Čtyřikrát zákrok za sebou na hraně, do hlav. V NHL by hráč okamžitě dostal do konce zápasu. Myslím, že by dostal deset utkání distanc. Mluvil jsem pak s rozhodčím, ale on řekl, že to bylo ramenem. Úplné nesmysly. Myslím, že naše federace by se na to měla podívat. Doufám, že si ten hráč nezahraje,“ byl po utkání rozčílený Patrik Eliáš.

Radomír Holibka, lékař českého týmu
Milan určitě neutrpěl otřes mozku, měl silné bolesti od krční páteře, od svalového přitahovače. Myslím, že výhledově oba dva určitě nastoupí, otázka, jestli zítra, nebo až ve čtvrtfinále. Utkání s Němci pro nás není nějak důležité.

Přijde éra bitkařů v reprezentaci?

Stejně reagoval trenér Alois Hadamczik. „Zřejmě už i Evropa připouští, že si budeme brát bitkaře. My máme Kočího. Budeme muset začít hráče chránit. Musíte se bránit, když je tenhle člověk na place, musíte čekat nějakou prasárnu.“

Krev na hlavě Karla Rachůnka po tvrdém ataku Jevgenije Arťuchina.foto: Reuters/Grigorij Dukor

V 28. minutě zůstal ležet na ledě nejlepší střelec českého týmu Milan Michálek, lékař mu musel pomoci - trest pro ruského hráče dvě minuty. V poslední minutě druhé třetiny Karel Rachůnek inkasoval úder loktem, když se zvedal z ledu, z hlavy mu tekla krev - bez trestu. A to vše měl na starosti ruský téměř dva metry vysoký a 116kilový Jevgenij Arťuchin. Oba čeští hráči utkání nedohráli. Podle lékařů by ale oba měli být v pořádku.

„Michálek utrpěl poranění přitahovače hlavy, je v péči fyzioterapeuta Pavla Koláře, cítí se už lépe. Rachůnek má tržnou ránu v oblasti zadní části hlavy, kterou jsme ošetřili třemi stehy,“ pověděl lékař týmu Radomír Holibka.

Zákroky, které vzbudily velké emoce na české straně. Na ruské naopak. „Arťuchin hraje s emocemi, ale fair play. Je to velký moloďec,“ vyjádřil se trenér Vjačeslav Bykov, který během tiskové konference poslal Hadamczikovi svoji jmenovku s podpisem. „Je to známý hráč a trenér, proč bych si to nevzal,“ odvětil s úsměvem český kouč, který nechtěl vedle ruského kouče sedět na tiskové konferenci. Proto prohodil jmenovky. "Mně se lépe mluví na kamaráda, který mi překládá z levé strany," vysvětlil tento krok. Po rozhovorech si oba trenéři podali ruce.

Reklama

Související témata: