Hlavní obsah

Čtvrtfinále s USA ve středu, bezstarostnou jízdu hatí zranění Havláta a Průchy

BRATISLAVA

Exhibici před klíčovým utkáním předvedli čeští hokejisté na mistrovství světa proti Německu. V pohodovém rytmu přehráli soupeře 5:2. Po tomto výkonu mají před sebou čtvrtfinále a mužstvo USA, se kterým se utkají ve středu v 16:15. Ale pozor! Pondělní souboj nedohráli dva útočníci. Petra Průchu trefil puk do krku a Martin Havlát nedohrál pro zranění ramene. Středeční start obou je nejistý.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Martin Havlát (vpravo) v zápase s Německem

Článek
Fotogalerie

"Petr Průcha utrpěl kontuzi krku, má výrazný otok, špatně se mu dýchalo a polykalo. V každém případě pojedeme na magnetickou rezonanci. Martin Havlát utrpěl zhmoždění ramene. Je to nyní výrazně bolestivé, má velký otok. Také ho čeká magnetická rezonance. Nyní se nedá říci, jak to bude dále vypadat. Není vyloučené, že mohou oba do čtvrtfinále nastoupit, je to padesát na padesát,“ řekl bezprostředně po utkání lékař českého týmu Radomír Holibka.

Druhý český útok na tomto šampionátu provází zranění. Utkání s Ruskem nedohrál Milan Michálek. Za něj přišel do lajny Průcha. Ten se nedočkal konečného hvizdu s Němci. Stejně jako Havlát. „Cílem utkání bylo se nezranit, uvidíme, jak to bude dál,“ byl přepadlý po zápase trenér Alois Hadamczik, který byl rád za snadnou výhru, ale radost mu kazil zdravotní stav hráčů.

Večerní trénink s Německem

V pondělí trenéři na dopoledne naordinovali dobrovolný trénink, přišlo osm hráčů. Kdo nepřišel, litovat nemusel. Večer si proti Německu zatrénovali všichni. Přečíslení, kombinace, dva góly v přesilovce.

Ondřej Němec (vpravo) v souboji s Ullmanem z Německafoto: ČTK/Jan Koller

Ideální stav pro sebevědomí do dalšího souboje a zvýšení kreditu do kanadského bodování - Jaromír Jágr 0+3, Tomáš Plekanec 2+0, Roman Červenka 0+2. Po dvou třetinách stav 5:1, o výhře bylo rozhodnuto.

České mužstvo sehrálo na šampionátu šest utkání, všechna vyhrálo. „To je dobře, ale všichni víme, že to je o čtvrtfinále,“ řekl dvougólový střelec Tomáš Plekanec.

Předchozí souboje jsou minulostí. Přítomností je klání o semifinále s USA. „Uvidíme, kdo se do sestavy vrátí, kdo bude,“ dodal Hadamczik.

Dva zranění. Martin Havlát (zády) oslavuje s Milanem Michálkem gól vstřelený Slovensku.foto: Reuters/Grigorij Dukor

Ve čtvrtfinále Česko s USA naposledy hrálo v Praze 2004 a ve Vídni 2005. A pokaždé došlo na nájezdy. Na domácím ledě české mužstvo padlo 2:3, v Rakousku stejným výsledkem vyhrálo. Posledně se národní tým s USA potkal na mistrovství v roce 2007 v Moskvě, tehdy vyhrál tým Aloise Hadamczika v základní skupině 4:3.

Ve středu změří síly ve čtvrtfinále také Švédové s Němci (20:15). Ve čtvrtek se poté utkají v severském derby Finsko s Norskem (16:15) a v prestižním souboji Kanada s Ruskem (20:15).

Představení čtvrtfinálových soupeřů
Česko vs. USA
Počet hráčů94 876466 300
Muži, junioři45 181, 38 40878 447, 369 290
Rozhodčí314025 640
Stadióny (kryté/nekryté)155/241800/150
Počet obyvatel10 241 138295 734 134
Šéf hokejové svazuTomáš KrálRon DeGregorio
Člen IIHF od:15.11.19081.1.1920

Reklama

Související témata: