Hlavní obsah

Jágr s Girouxem nás ničili. Ale teď jsem si přijel pro titul, je si jistý Rus Malkin

Větší hokejovou hvězdu teď ve Švédsku nepotkáte. V tréninkovém dresu klečel ruský útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin na modré čáře haly Globen a mohutně se vydýchával. Přesun ze zámoří je na nejproduktivnějším hráči základní části NHL pořád znát. K rozhovoru se nejprve moc neměl, ale pak přece jen kývl. „Omluvte moji angličtinu, však víte…“

Foto: Tim Shaffer , Reuters

Jevgenij Malkin (uprostřed) se raduje z gólu do sítě Philadelphie.

Článek

Na mistrovství světa jste popáté, ruské tituly z let 2008 a 2009 jste ale propásl. Přijel jste si do Skandinávie pro zlato?

Mám pocit, že máme hodně silný tým. Trenér Biljaletdinov tomu dal novou energii. Připojil se k nám Pavel Dacjuk, takže kromě skvělého kouče máme i čtyři výborné lajny. Každý den tvrdě makáme.

A jak se cítíte vy osobně? Už jste vstřebal časový posun?

Nebylo moc lehké se s tím srovnat, ale každý den je to lepší a lepší. V pátek dopoledne ještě půjdu na led a pak už budu ve formě. Uvidíte.

Některé hráče jejich kluby v NHL přemlouvaly, aby na mistrovství světa nejezdili. Bylo to pro vás těžké rozhodování, když jste vypadli z play-off?

Takový už je hokej. Nemůžeme s Pittsburghem vyhrávat každý rok. Je jasné, že někdy to nevyjde. Přitom jsme měli opravdu skvělou sezónu. Bohužel se zase ukázalo, že play-off je úplně něco jiného. A my v něm nezačali dobře. To byl problém.

Volal vám reprezentační trenér hned po konci série s Philadelphií?

Ani nemusel. Já jsem rád, že jsem měl možnost na šampionát přijet. Myslím, že máme velkou šanci vyhrát, což se mi ještě nikdy nepovedlo. A věřte mi, že udělám všechno, abych k tomu přispěl.

Zklamání z letošního neúspěchu Tučňáků už jste tedy překousl?

No... To snad ani ne, protože jsme měli tým plný fantastických hráčů. Navíc se vrátil Sidney Crosby. O to těžší bylo takovou porážku hodit za hlavu.

Přispěl k ní také Jaromír Jágr, byla to podle vás jedna z klíčových person série?

Pořád je znát, že je to superstar! Ono je jedno, jak je starý, hlavní je, že každý den tvrdě pracuje a na ledě je pořád ohromně silný. Navíc hraje s Girouxem a ta jejich řada nás ničila. Kolem sebe má Jágr spoustu mladých hráčů... Hodně jim pomohl, i v play-off byl vidět.

Vy jste naopak v nominaci na Hart Trophy pro nejlepšího hráče základní části. Je to vaše ambice, stát se po Fjodorovovi a Ovečkinovi třetím Rusem, který tuto trofej získá?

Víte, na to vůbec nemyslím, protože to už neovlivním. Teď už to prostě není moje věc, já si svoje odehrál v sezóně a teď je to na jiných.

Reklama

Související témata: