Hlavní obsah

Hokejisté Itálie - velký Američan a šest trpaslíků

Stockholm

Být to zápas ve fotbale, psalo by se o něm týdny dopředu a po vstupenkách by se mezi fanoušky zaprášilo během pár minut. Jenže tohle utkání Česko - Itálie se bude hrát na ledě a podle papírových předpokladů má český tým svého dalšího soupeře na mistrovství světa v hokeji jednoduše smáznout.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ital Nicola Fontanive narazil na mantinel Němce Floriana Ondruschku v utkání MS skupiny B.

Článek

„Jestli si někdo myslí, že Italové budou ´lucky´ soupeř, tak se plete. Budou kousat, bránit, budou to betonovat, hrát to svoje fotbalové catenaccio... Budeme jezdit do plných a čím dřív dáme gól, tak to pro nás bude jednodušší," upozorňuje útočník Petr Nedvěd. „Pro tyhle soupeře má bod cenu zlata, pro nás je to naopak," dodal střelec vítězného gólu s Lotyšskem.

Teď čeká české reprezentanty ani ne po 24 hodinách další zápas, ale nevidí v tom žádnou překážku. „Jsme zvyklí hrát zápasy v takhle rychlém sledu jako třeba v play off, takže to nebude problém a síly myslím máme. Volna jsme už měli dost," mává rukou Petr Koukal, jenž ve čtvrtek nastoupil na turnaji poprvé.

Největším úspěchem italského hokeje na mistrovství světa je šesté místo z domácího šampionátu v roce 1994. Jinak se spíše tak nějak potácejí mezi elitním výběrem a nižší skupinou MS, letos hrají s těmi nejlepšími znovu po roční pauze.

Drobný Petružálek bude jako obr

Je to k nevíře, ale na soupisce italského týmu je hned šest hráčů, kteří svou výškou nedosahují ani 175 centimetrů. Nicola Fontanive, Luca Felicetti, a Vincent Rocco mají dokonce pouhých 166 centimetrů! Jen pro zajímavost - nejmenším mužem české soupisky je Jakub Petružálek, který měří 177 cm, takže tihle borci by českému střízlíkovi byli po ramena.

Jejich protikladem je naproti tomu obránce Thomas Larkin. Syn amerického otce a italské matky, který se narodil v Londýně, je se svými 196 centimetry nejvyšším hráčem italské soupisky. Jako jediný také hraje v zámoří, na univerzitě v Hamiltonu. Dokonce byl v roce 2009 draftovaný Columbusem. Z ostatních hráčů hraje špičkovou soutěž jen Andreas Bernard, brankář finské Lappeenranty.

Reklama

Související témata: