Hlavní obsah

Joensuu se trefil poprvé v reprezentaci a stal se finským hrdinou

Helsinky

Nečekaného hrdinu mělo čtvrtfinálové utkání finských hokejistů na mistrovství světa proti výborně hrajícím Američanům. Šanci na obhajobu prvenství zachoval domácímu týmu v Helsinkách člen čtvrté útočné formace Jesse Joensuu.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Šťastný střelec Jesse Joensuu v objetí spoluhráče z finské reprezentace Anttiho Pihlströma

Článek

Čtyřiadvacetiletý útočník do dneška čekal na první gól v seniorské reprezentaci. Když načal svůj střelecký účet ve 34. minutě a otevřel tím skóre, upadla jeho trefa rychle v zapomnění, neboť už o 21 sekund později vyrovnal Kyle Palmieri.

Jenže Joensuu přišel ještě s jedním gólovým úderem. Nechal si ho až na samý závěr zápasu, kdy už všichni mysleli na prodloužení. Gólem 8,8 vteřiny před koncem ho odmítl. "Byly to mé první góly v národním týmu. Je pěkné, že přišly zrovna teď," uvedl pro web IIHF.

"Koukal jsem na mistrovství světa 18 let v televizi a být najednou tady je fantastické. Ale nemůžu se nad tím rozplývat a přemýšlet o tom příliš mnoho, je třeba se soustředit na práci, kterou tu mám," dodal Joensuu.

Největší okamžik jeho dosavadní kariéry mohl přijít i díky vyrovnání, jež v začínající 54. minutě obstaral kapitán Mikko Koivu. "Když jsme ve třetí třetině prohrávali, vypadalo to, že nemůže skórovat jiná lajna než první. A to se jim také naštěstí podařilo," připomněl Joensuu.

Pomohlo jim i bouřlivé publikum

Vpřed hnalo Finy bouřlivé publikum, které zahalilo ochozy do modro-bílých barev. "Diváci nám dali energii, která nám pomohla projít těžkými chvílemi," ocenil obránce Lasse Kukkonen.

Američané byli hodně zklamaní, neboť odehráli výborný zápas. "Vyjet do třetí třetiny a hned jít do vedení bylo výborné, ale možná jsme byli potom až moc zalezlí vzadu a snažili se náskok hájit," přemítal Palmieri.

"Nechtěli jsme přitom hrát jen na defenzivu, chtěli jsme dál chodit dopředu a přidat další gól," doplnil kapitán Jack Johnson.

Reklama

Související témata: