Hlavní obsah

Fasel odmítá návrhy na bojkot či odebrání šampionátu Bělorusku v roce 2014

Helsinky

Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel na kongresu v Helsinkách vyzval, aby světový šampionát v Bělorusku v roce 2014 nebyl spojován s politikou. Reagoval na časté požadavky, aby byl zemi totalitního vládce Alexandra Lukašenka turnaj odebrán, či návrhy na bojkot šampionátu.

Foto: Sport.cz

Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel odmítá, aby se sport stal politickým nástrojem

Článek

"Už skoro rok k nám přicházejí názory, že by se mistrovství světa 2014 mělo přesunout jinam," řekl Fasel. "Každý má právo vyjádřit svůj názor. Jsme ale přesvědčení, že není povinností sportovních organizací a sportovců, aby jednali jako politici a snažili se dělat jejich práci. Neměli bychom být loutkami politiků nebo aktivistů. Sport není a neměl by být politickým nástrojem," uvedl švýcarský funkcionář.

Prohlásil, že právě díky sportu padají pomyslné hranice a připomněl v této souvislosti i hokejovou Sérii století v roce 1972 mezi Kanadou a Sovětským svazem.

"Věřím, že když budeme hrát v Bělorusku, přispějeme k tomu, aby se stav věcí zlepšil. Pokud bychom tam nejeli, domnívám se, že by tím byli potrestáni pouze ti, kteří potrestáni být nemají. Tedy běloruští fanoušci, stejně tak i další fandové a také samotní hokejisté," uvedl Fasel.

Uved, že bojkot sportovních událostí je proti základní myšlence sportu a znehodnocuje ji. "Sport by neměl ustoupit politice," řekl šéf IIHF.

Reklama

Související témata: