Hlavní obsah

Hadamczik si váží medaile i skalpů obou domácích týmů, zůstává ale hořkost po Slovensku

Helsinky

Popáté vedl českou reprezentaci na hokejovém mistrovství světa trenér Alois Hadamczik. Znovu sice s týmem nedošel k vytouženému zlatu, ale helsinský bronz je pro něj už třetí medailí do sbírky ze šampionátů a váží si ho podobně jako loňského bronzu z Bratislavy či stříbra z Rigy 2006.

Foto: Lehtikuva/Markku Ulander), ČTK/AP

Trenéra Aloise Hadamczika stále mrzí semifinálové vyřazení od Slovenska.

Článek
Fotogalerie

"Chci hráčům poděkovat, jak se na poslední utkání semkli a nesmírnou bojovností ukázali, že chtějí tu medaili pro sebe i celý národ a předvedli skutečně perfektní hru," mínil trenér, který po sobotní semifinálové prohře slíbil nabudit tým tak, aby se o bronz dokázal porvat.

Dokázal to na jedničku. „Jasně jsme si při poradě řekli, co takové utkání vyžaduje. Byla tady velmi dobrá parta kluků a každý šel na maximum. Ohromně si cením toho, jak byl tým soudržný a že jsme prohráli nějaký zápas, to bývá," vykládal Hadamczik, podle nějž je velkým úspěchem pro český hokej třetí medaile v řadě. Připouštěl, že za ní reprezentanti šli možná bolestivějším způsobem než loni. „Myslím si ale, že kdybychom před tímto turnajem řekli, že budeme zase třetí, tak budou všichni rádi," tvrdil český kouč.

Na Švédy připravil tým výborně

Konečně se mu podařilo na velkém turnaji zdolat Švédy, jenomže pak přišlo semifinálové zklamání proti Slovákům. „Na čtvrtfinále jsme byli výborně připraveni. Změnili jsme systém napadání, chtěli jsme dělat Švédům problémy a výkon kluci předvedli parádní," říkal kouč.

Bylo mu však jasné, že proti Slovensku to bude jiné. „Soupeř vycházel z obrany, ale to my také. Nedostali jsme gól ze slovenského přečíslení, všechny padly po našich chybách. To bude mrzet hodně dlouho. První branka byla po střele z úhlu, druhá a podle všeho zlomová po chybě v naší přesilovce a třetí přišla po zbytečné ztrátě puku. V každém z nás je pořád trochu hořkost, že jsme mohli hrát finále, jenže proti Slovákům jsme prostě neměli den. Udělaly se osudné chyby, tyčky chytaly s gólmanem soupeře," mínil Hadamczik.

Moc si vážil toho, že reprezentační mužstvo dokázalo během čtyř dnů porazit oba domácí týmy v klíčovém stockholmském čtvrtfinále, či v helsinském souboji o poslední medaili. „Ti kluci nechali na ledě snad úplně všechno, co v nich bylo. Charakter mužstva tady byl a vyhrál se poslední zápas sezóny, to je přece přání každého hokejisty a já to cítím s nimi stejně."

Reklama

Související témata: