Hlavní obsah

Znalec Švýcarů Kutlák doufá, že soupeři dojde šťáva

Stockholm

Posledních šest let hrál reprezentační hokejový zadák Zdeněk Kutlák švýcarskou ligu a cítí velkou sílu čtvrtfinálového soupeře. „Hráči jsou dlouho spolu, na sebe zvyklí, a jejich stylu prospěl rukopis kanadského kouče. Vybral si technicky zdatné kluky, kteří ale vydrží hrát fyzicky náročný hokej," tvrdí obránce, který letos na jaře uzavřel své dlouhé působení v klubu Ambri-Piotta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Kutlák na tréninku národního týmu.

Článek

Kutlák švýcarské reprezentanty dobře zná z ligových soubojů, má mezi nimi i bývalého spoluhráče z klubu Juliana Walkera. „Když jsme se tady naposledy potkali, říkal jsem, ať porazí Nory v tom utkání, kterým nás udrželi ve hře o postup. Ještě jsem mu pak poslal děkovnou zprávu, ale to bylo naposledy, co jsem mu přál štěstí," líčí Kutlák, jemuž se Walker znovu ozval ve středu a zkoušel hecovat, jenže dostal stručnou odpověď, ať už nepíše, že s ním český kamarád nebude mít žádné slitování. „Začneme se bavit teprve po utkání."

Švýcaři kralovali stockholmské skupině, což v jejich zemi vyvolalo velký ohlas. „Co mám zprávy, tak hokej je tam teď opravdu hodně sledovaný a už se mluví i o tom, že se mohou po šedesáti letech dočkat medaile z mistrovství," říká Kutlák, jenž ale pevně doufá, že Švýcarům jejich agresivní hokejový projev sebral v základní části hodně sil.

„Musíme se snažit o to, aby jim šťáva došla právě ve čtvrtfinále," říká s tím, že čtvrtfinálový soupeř zatím těžil i z velké sehranosti. „Před šampionátem přihodili jen tři nové hráče, jinak se navzájem velmi dobře znají a letos opravdu výborně složili tým i typově. Teď jde o to, jak dlouho vydrží."

Peníze je netáhnou

Švýcarští hokejisté se podle Kutláka odlišují i mentalitou. „Žijí v krásné zemi s vysokou životní úrovní a za hokejem je to nikam až tak netáhne. Nechodí ani za lepšími penězi do Ruska, i když by na to měli kvalitu," připomíná s tím, že pro tamní ligové hráče často není hokej prioritou. „U nás se všichni odmala zaměří na hokej, tam se přece jen věnují víc vzdělání. Kariéru končí třeba už ve třiceti, jako teď v případě mých spoluhráčů, z nichž jeden jde pracovat do banky a druhý si bude dělat pilotní zkoušky," nabízí zajímavý pohled Kutlák.

Reklama