Hlavní obsah

Růžička chce být optimistou, že Jágr bude fit. Přesto radši nominoval o dva hráče navíc

Praha

Hned sedmadvacet hráčů nominoval trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička pro mistrovství světa v běloruském Minsku, přestože na soupisku jich smí zaspat jen pětadvacet. Donutil jej k tomu zdravotní stav útočníků Jaromíra Jágra, který má od sobotního zápasu s Ruskem nastřelené stehno, a Romana Červenky, který už takřka dva týdny léčí zánět průdušek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Jaroslav Špaček hovoří se svými svěřenci na střídačce v duelu s Norskem.

Článek

Jak je na tom Jaromír Jágr?

Má krevní sraženinu ve stehenním svalu a navštíví fyzioterapeuta Pavla Koláře. Ale chci být optimistou. Jarda nás všechny ujišťoval, že by to do pátku, kdy mistrovství začíná, mělo být dobrý. Měl jsem strach, aby nešlo o tříslo nebo přitahovač, ale pokud to bude jen naražené, snad to půjde. S jistotou to však nikdo neví.

Problémy má i Roman Červenka, který kvůli zánětu průdušek ani na Švédské hry s týmem nejel. Proto jste se rozhodl na MS nominovat o dva hráče víc, než smíte zapsat na soupisku?

Ano, je to preventivní opatření. Do Minsku odcestujeme se všemi 27 hráči, ale jak turnaj začne, dva z nich pošleme domů. Jejich jména ale neřeknu, protože je zatím ani já sám nevím.

Jak složité bylo rozhodnout se, koho do nominace zařadíte?

Nebylo to vůbec jednoduché. Nakonec jsme se přiklonili pro zkušenější hráče, kteří mají něco za sebou. Jednoho dva nezkušenější kluky vzít můžu, ale nedovedu si představit, že by jich mělo být třeba osm. To by byl strašný risk.

Mezi méně zkušené patří obránce Ondřej Vitásek s útočníkem Martinem Zaťovičem, kteří před startem přípravy na MS neměli za reprezentaci jediný start. Co rozhodlo v jejich prospěch?

Třeba Vitásek mě strašně překvapil. Ukázal, že mezi obránci si vede velice dobře. Je veliký, vcelku to mydlí a stačí fyzicky i bruslařsky. Na to, jak málo má odehráno, tak třeba proti Finům hrál neskutečně dobře. Že ho nominuju, jsem věděl už ve čtvrtek po zápase se Švédy. A jsem taky rád, že je fit Sekáč, který nedohrál šesté finále KHL. Viděl jsem ho totiž v zápasech Lva a byl to jeden z jeho nejlepších hráčů, patřil v KHL do špičky. U něj jsem byl rozhodnutý, že ho vezmu, i když ho nemůžu vyzkoušet v zápase. Jen musel být zdravý.

A Zaťovič?

I on pro mě byl obrovským překvapením. I když nemá tolik reprezentačních zkušeností, hrál neskutečně dobře.

Co vám generálka ve Stockholmu ukázala pro mistrovství světa?

Že musíme zlepšit skoro všechno, zatím děláme moc chyb v útočném i obranném pásmu na můj vkus. Sice se teď ještě zapojí hodně nových hráčů, ale na mistrovství světa se nejedeme jen zúčastnit. Musíme do Minsku vyrazit s tím, že chceme hrát o medaile a z tohoto pohledu bude nutné zapracovat ještě na hodně věcech.

Největším varováním ze Stockholmu byl debakl od Rusů?

Ti nás pěkně vycvičili a odhalili všechny nedostatky, ve všem nás přehrávali. Vůbec jsme neměli jejich úroveň. Se Švédy a Finy to bylo lepší vystoupení, oceňuji obrovskou bojovnost mužstva v těch duelech, ale takticky se mi to moc nelíbilo. Na turnaji jsme dostali deset gólů, z toho bylo pět v oslabení. Bráníme to špatně, necháváme volné hráče před bránou.

Mistrovství začíná už v pátek, co stihnete ještě vypilovat?

Musíme se zaměřit na obrannou hru, v té je potřeba mužstvo sladit. Čtyři obránci, kteří teprve přijdou, ji snad vyztuží. Taky jsme ve Stockholmu prohrávali spoustu vhazování a pak nebyli na puku, tak věřím, že rovněž příchozí centři Kovář, Sobotka, ale i Novotný zvednou úspěšnost.

Je pro vás povzbuzením, že posílení týmu na poslední chvíli bude ještě výrazné?

Na papíře sestava možná vypadá hezky, jenže důležitější bude herní projev na ledě. Nechtěl bych, abychom se uchlácholili, že tím, jak teď přijedou nějací kluci ze zámoří a zapojí se finalisté KHL, tak to půjde samo. Bude záležet, jak bude mužstvo hrabat celé dohromady.

Chcete vsadit hodně na týmové pojetí?

Nemáme mužstvo postavené na jedincích, ale chci jeho sílu rozložit tak, abychom měli všechny útoky na nějaké úrovni. Budu všechny čtyři vytěžovat víceméně stejně. Samozřejmě, komu to půjde víc, tak bude hrát víc.

Reklama

Související témata: