Hlavní obsah

Sobotka píše tečku za divokým obdobím. V elitní lajně byl hned znát, jen včas neuklidil puk

Paříž

Oživil na levém křídle hru elitního lajny vedle dalších hokejistů z NHL Voráčka a Plekance. Útočník Vladimír Sobotka přitom v Paříži stihl s národním týmem jen sobotní půlhodinový trénink a pak už naskočil do zápasu mistrovství světa proti domácí Francii (5:2).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vladimír Sobotka na tréninku reprezentace v Paříži.

Článek

„Pocit mám dobrý. Snažil jsem se nezůstávat dlouho na ledě a mít spíš kratší interval střídání kolem třiceti čtyřiceti vteřin, abych se zbytečně nezatavil," řekl Sobotka, jenž absolvoval 21 střídání v celkovém úhrnu téměř patnácti minut. Plekancova řada by si v novém složení mohla vyhovět. „O souhru nemám obavu, lajna snad šlapala slušně. Byly tam i velké šance, a přestože neskončily gólem, zůstávám pozitivní," hodnotil.

Ve třetí třetině po skvělé kombinaci celého útoku mohl Sobotka zakončovat už do prázdné branky. „Gólman se tam nestihl úplně přemístit, tak jsem se snažil uklidit puk do prázdné branky, špičkou hole jsem ho ale přizvedl zřejmě do tyčky," říkal 29letý útočník, jenž po vyřazení St. Louis z play off neváhal s pomocí na MS.

„Celou dobu jsem byl ve spojení s manažerem Ručinským a řekli jsme si, jak se věci mají. Měl jsem zájem reprezentovat a v klubu prošel zdravotní prohlídkou, žádný problém. Na rozdíl od NHL tady na širším ledě jsem měl víc času s pukem a nedohrávaly se tolik souboje, ale tempo bylo skvělé a líbilo se mi, že se snažíme hrát přímočarý hokej," líčil Sobotka, podle nějž zbytečné české fauly trochu vracely Francii do hry. „Oslabení se ale ubránila výborně, i když jsme dvakrát skoro minutu hráli ve třech proti pěti," dodal.

Chválil ho i kouč

Slova chvály měl pro Sobotkův přínos do hry národního týmu i trenér Josef Jandač. „Na to, že delší čas nehrál, tak se předvedl hodně dobře. Podržel puk, byl velmi zodpovědný směrem dozadu. Když tam Pleky měl Vorase s Pastou, tak to jsou ofenzivní hráči, kdežto Sob je schopný to zajistit i dozadu. Fakt se mi líbilo, jak hráli," vykládal trenér.

Sobotka přitom musí rychle zvládnout aklimatizaci po přesunu ze zámoří. „Vymlouvat se na to nemůžu, prostě jsem tady a musím hrát. Sil mám dost, budu se snažit pomoct klukům," řekl. Nenašli byste v této sezóně na celé planetě jiného hráče, hrál v KHL i NHL, na reprezentační úrovni pak absolvoval Světový pohár, Euro Hockey Tour a teď navíc i MS. Sobotka při tripech s Omskem a St. Louis, ale i na cestách s reprezentací nalétal napříč třemi kontinenty tisíce a tisíce kilometrů.

Teď píše v Paříži tečku za nejdivočejším obdobím kariéry, vždyť z ruského klubu se začátkem dubna bleskově přesunul za oceán, aby stihl dokončit poslední rok původního kontraktu s Blues. Tím se v NHL zbavil smlouvy určené před třemi lety arbitráží a hned uzavřel novou, podstatnější lukrativnější. „Pro mě to bylo vlastně i vysvobození. Teď už vím, kde mám další tři roky hokejovou adresu," líčil Sobotka, jenž za St. Louis včetně play off odehrál letos v NHL dvanáct utkání s bilancí 3+4. „Jsem za to vážně rád, takový vstup jsem asi ještě nikde neměl. Na menším ledě v zámoří jsem se snažil hrát víc pozičně, než zbytečně někde lítat," prozradil.

Reklama

Související témata: