Hlavní obsah

V Kanaďanech je velká hořkost. Místo vysněného zámořského finále musí hrát s USA jen o bronz

Kodaň

Musí zapomenout na 27. zlato, kterým by se v historickém pořadí vyrovnali sborné. Velká hořkost je v hokejistech Kanady, že nedokázali přes Švýcarsko dojít do finále letošního světového šampionátu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Smutek. Kanada v semifinále MS prohrála 2:3 se Švýcarksem. Překvapení je na světě.

Článek

Zatímco Švýcaři už napodobili své maximální umístění z let 1935 a 2013 a v neděli večer budou usilovat o své první zlato, Kanadu čeká už od 15:45 na kodaňském ledě zámořský boj o bronz. Bude to souboj zklamaných.

Kanada hrála na posledních třech šampionátech finále, tentokrát se ale musí smířit se zápasem o třetí místo. Naposledy ho hrála v roce 2006 v Rize a tehdy neuspěla. „Raději bychom právě s USA účinkovali v zápase o titul, jenže po sobotním večeru je to s námi tak, jak to je," řekl obránce Marc-Edouard Vlasic.

Kanada ovládla semifinále na střely 45:17, ale konečné skóre mělo pro ni podobu 2:3. „Švýcarsko zaslouží všechen respekt a uznání světa, ale ten zápas jsme prostě neměli prohrát. Jenže jejich brankář vytáhl z klobouku skvělé zákroky a tak se radoval soupeř," dodal Vlasic.

„Švýcaři odehráli neuvěřitelný zápas. Od úvodního buly šli tvrdě do nás. I když jsme většinu utkání střelecky dominovali, jejich gólman Genoni by se snad postavil na hlavu, aby vše pochytal," řekl obránce Aaron Ekblad, jenž má světové zlato z Prahy 2015.

Švýcary zdobila na ledě hlavně nesmírná obětavost. Blokovali řadu střel, důsledně ucpávali prostor před brankou. „Pro nás to byl fantastický zápas. Pomohlo nám i pár šťastných odrazů, pak už se zápas odvíjel směrem, jaký jsme si přáli. Kanada hrála místy úžasný hokej, jenže Genoni byl fenomenální. Byl nejlepším hráčem na ledě a právě díky němu jsme vyhráli," tvrdil švýcarský útočník Nino Niederreiter.

Kdo získá na MS v Kodani bronz?
USA
39,9 %
Kanada
60,1 %
Celkem hlasovalo 2480 čtenářů.

Reklama

Související témata: