Hlavní obsah

Numminen odehrál 1252. zápas v NHL a je rekordmanem

RALEIGH

Když obránce Buffala Teppo Numminen vstoupil v pondělním utkání na led Caroliny, stal se rekordmanem v počtu odehraných utkání základní části NHL mezi hráči, kteří hokejově vyrůstali v Evropě. Za 18 sezón v zámořské soutěži odehrál Fin již 1252 zápasů, čímž předstihl dosud vedoucího krajana Jariho Kurriho. Významný milník oslavil třemi asistencemi a Buffalo i díky němu zvítězilo 7:4.

Článek

Osmatřicetiletý Fin přiznal, že se o rekordu dozvěděl teprve nedávno. "V průběhu posledních dnů jsem slyšel, jak o tom lidé mluví. Do té chvíle jsem o tom vůbec nepřemýšlel. Ale je pro mě velkou ctí být zmiňován v souvislosti s Kurrim a dalšími legendárními hráči," řekl zámořským novinářům Numminen, který vstoupil do NHL v dresu Winnipegu Jets před sezónou 1988/89.

Po osmi sezónách v dresu Jets hrál za Phoenix, Dallas a nyní hájí barvy Buffala. Jeho zámořská kariéra se prý až nečekaně protáhla. "Opravdu jsem neplánoval, že tady vydržím tak dlouho. Původně jsem čekal, že se sem jen podívám, jak to tady chodí a zůstanu tak jeden dva roky. Kdyby mi to tady nešlo, vrátil bych se zpátky do Finska a hrál v Tampere. Ale věci se vyvíjely poněkud jiným směrem," prohlásil.

Zvykal si dlouho

Numminen, který je považován za symbol stability a jistoty, ale dosud nevybojoval Stanleyův pohár, přiznává, že mu trvalo několik sezon, než si na NHL zvykl. "Myslím si, že to bylo asi tak pět let," řekl s úsměvem. "Celá hra byla odlišná v mnoha různých směrech, než je dnes. Mně bylo dvacet a poprvé jsem opustil domov. Postrádal jsem rodiče, rodinu a kamarády," vzpomínal na své začátky v zámoří.

I přes svůj věk stále herně stačí mladším a rychlejším soupeřům. "Člověk si musí dávat pozor na více věcí okolo sebe, protože například zotavení po zranění už není tak rychlé jako zamlada. Také je potřeba si více hlídat, co jíte a dopřát si odpočinek. A když to třeba některý zápas není úplně ono, je zkrátka potřeba hrát jednoduše," uvedl Numminen.

Skoro vždy na správném místě

Kouč Sabres Lindy Ruff si služby finského obránce nemůže vynachválit. "Jsem rád, že ho tu máme kvůli více věcem," řekl Ruff. "Je stabilní v obranné práci. Když je potřeba, dokáže bránit v oslabení stejně tak jako rozehrávat puk při přesilovce. Skoro to vypadá, že je vždy ve správnou dobu na správném místě," uvedl Ruff na adresu Numminena, který v 1252 utkáních v NHL zaznamenal 602 bodů za 113 gólů a 489 asistencí.

Mezi českými hokejisty vyniká i v počtu odehraných zápasů Jaromír Jágr, jenž do dneška nastoupil k 1126 zápasům. Absolutním rekordmanem je "Mr. Hockey" Gordie Howe s 1767 duely.

Reklama

Související témata: