Hlavní obsah

Výborný sní o tom, že si konečně zahraje play-off

COLUMBUS

Žijící legendou už se pomalu stává hokejista David Výborný v klubu Columbus Blue Jackets. Český útočník je v současnosti jediným hráčem, který je klubu věrný od jeho vstupu do NHL v roce 2000. Největší hvězda týmu od té doby zažila s "modrokabátníky" leccos, ale jedno ve slavné soutěži stále čeká. Ještě nikdy nezažil atmosféru play-off.

Článek

Pod novým koučem Kenem Hitchcockem ale všichni v Columbusu věří v prolomení smůly. Zatímco po prvních dvou měsících měli Blue Jackets na kontě pouze pět vítězství, od příchodu Hitchcocka 23. listopadu má tým bilanci devět výher a osm porážek.

"Je to pro nás všechny včetně fanoušků nová zkušenost, čekali jsme na to hodně dlouho. Je teď mnohem příjemnější vracet se domů, a taky se víc  těšíme na další zápasy," vykládal nadšeně Výborný v rozhovoru pro list The Columbus Dispatch. Na domácím ledě Columbus pod Hitchcockem prohrál pouze jednou.

Hitchcocka Výborný zaujal na Světovém poháru

A právě Výborný má na zlepšené formě týmu vedle kouče největší podíl. Bodoval v osmi z posledních jedenácti zápasů, s přehledem vede bodování týmu, a patří k nejvytěžovanějším hráčům Columbusu. V dnešním zápase s Detroitem (4:7) zaznamenal jubilejní stý gól v dresu týmu z Ohia. "David byl vždycky výborný hráč. Ale teď když vyhráváme, tak je ve skvělé formě," vzhlíží ke svému spoluhráči obránce Duvie Westcott.

Na kapitána české reprezentace nedá dopustit ani trenér Hitchcock, který si jeho hokejové umění výrazně uvědomil při Světovém poháru 2004. Hitchcock tehdy vedl jako trenér výběr Kanady proti České republice, za kterou hrály takové hvězdy jako Jágr, Straka, nebo Havlát. "Výborný a Petr Čajánek mne ale zaujali mnohem víc, než ta velká jména," vzpomíná kouč.

Chce se vrátit domů, ale možná si to rozmyslí

Výborný věří, že postupně bude stoupat forma celého týmu, a počet vítězství se bude zvyšovat. "Tampa Bay byla osm nebo devět let taky bez úspěchu a pak najednou vyhrála Stanley Cup," věří na zázraky. "Myslím, že někteří kluci, co tu hráli v minulosti, nebyli natolik silní. Já ale pořád věřím, že můžeme být úspěšní," tvrdí hráč, který má v Columbusu kontrakt do konce sezóny 2007/08.

Pak plánuje jednatřicetiletý útočník návrat do Evropy a konec kariéry v české extralize. Zároveň chce, aby jeho šestiletý syn pak vyrůstal v České republice. "Ale člověk nikdy neví, co se stane. Nemůžu to říct na sto procent. Pokud budeme vyhrávat a postoupíme do play-off, tak se mi možná bude Columbus opouštět těžko," nechává si otevřená zadní vrátka.

Reklama