Hlavní obsah

Havlát v Calgary pokazil oslavu brankáře Vernona

CALGARY/PRAHA

Martin Havlát táhne Chicago. Jak moc je pro Blackhawks důležitý, dokázal český útočník i v úterním utkání v Calgary, kde nejprve v závěru zápasu smazal dvoubrankový náskok domácích, a poté rozhodl samostatné nájezdy. Fanouškům z Calgary tak poněkud zhořkla oslava brankáře Mika Vernona, jehož dres s číslem 30 byl před utkáním slavnostně vyvěšen pod strop haly Saddledome.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Havlát.

Článek

Ještě pět minut před koncem zápasu to přitom za stavu 2:0 vypadalo, že Calgary uctí svou legendu vítězstvím a současný gólman Miikka Kiprusoff si připíše sedmé čisté konto v letošní sezóně. Jenže domácí v závěru neudrželi disciplínu, nabídli soupeři tři přesilovky a zle na to doplatili.

Havlát nejprve v čase 57:17 i s přispěním Radima Vrbaty prostřelil finského brankáře zdálky a osmadvacet sekund před koncem byl na konci akce po odvolání gólmana Chabibulina. Střelecký apetit pak potvrdil proměněným nájezdem, jímž rozhodl o zisku dvou bodů pro hostující tým.

"Věřili jsme, že máme na obrat dokud nezazní závěrečná siréna. Nikdo jsme to až do poslední sekundy nevzdal, a to rozhodlo, proč jsme získali víc bodů než soupeř," pochvaloval si Havlát herní nasazení svého týmu.

Tým potřebuje čas

V letošní sezóně přišel kvůli zranění o 22 zápasů a statistiky jasně dokazují, že Chicago je bez českého forvarda poloviční. "Když jsem v létě do Chicaga přišel, věděl jsem, že je před námi spousta práce. Máme mladý, nepříliš zkušený tým. Chce to čas, už teď hrajeme zápas od zápasu lépe," uvedl Havlát, jenž dres Blackhawks oblékl po pěti sezónách ve službách Ottawy.

Přínos českého útočníka oceňují i spoluhráči. "Měl jsem to štěstí hrát během své kariéry s vynikajícími útočníky. S Alexem Mogilným, Pavlem Burem, Saku Koivem, Vincentem Lecavalierem nebo Martinem St. Louisem. Martin se bezpochyby do této skupiny řadí. Je perfektní mít v týmu hráče, jemuž předáte puk a on s ním předvede něco překvapivého," řekl na Havlátovu adresu obránce Chicaga Jassen Cullimore.

Reklama

Související témata: