Hlavní obsah

Reprezentační kapitán Výborný slíbil Hadamczikovi účast na MS

NEW YORK

Česká hokejová reprezentace se bude moci na mistrovství světa v Moskvě znovu opřít o kapitána Davida Výborného. Jeho Columbus už v zámořské NHL prakticky ztratil šance na postup do vyřazovacích bojů a Výborný kouče národního týmu Aloise Hadamczika ujistil, že v Rusku nechce chybět.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

David Výborný (vpravo) na tréninku české reprezentace ve Vídni.

Článek

Hadamczik návštěvou sobotního zápasu Columbusu na ledě New Yorku Rangers zahájil návštěvu v zámoří, během níž se bude scházet s kandidáty na reprezentační dres. V sobotu tak mluvil i s pětinásobným mistrem světa Výborným. "Přislíbil jsem účast, doufám, že budu zdravý a že budeme mít dobré mužstvo," řekl dvaatřicetiletý útočník po rozhovoru s Hadamczikem českým novinářům.

Také jeho spoluhráč obránce Rostislav Klesla je připraven do národního týmu nastoupit. Oficiálně ovšem nabídku nedostal. "Reprezentovat je pro mě čest. Vždy rád reprezentuji, takže bych určitě jel," uvedl.

V kabině Rangers se zdržel půl hodiny

Při návštěvě Madison Square Garden se Hadamczik zdržel bezmála půl hodiny v kabině Rangers, kde hraje šest českých hokejistů v čele s kapitánem týmu Jaromírem Jágrem. "Uběhlo to, jako bych tam byl sotva pět minut. Bylo to spíš kamarádské popovídání. Ti kluci sami hledají cestu, jak rychle chytit lepší výkonnost a jak s Rangers postoupit do play-off," řekl trenér k rozhovorům po zápase, který newyorské mužstvo prohrálo 2:3, ačkoli na začátku první třetiny vedlo i díky Jágrovu gólu 2:0.

Kapitán Rangers po zisku bronzové medaile z olympijského turnaje před rokem v Turíně oznámil, že v reprezentaci hrát na 90 procent už nebude. Kouč národního týmu vzhledem k situaci newyorského klubu zatím nezjišťoval, jestli svůj postoj nepřehodnotil. "Táhne Rangers, takže těžko se s ním bavit o tom, jak to bude. Kdyby byl dnes poslední zápas a Rangers by do play-off nepostoupili, tak bych ho oslovil," vysvětlil Hadamczik.

Ten si chce s českými hokejisty promluvit o jejich aktuální situaci, zdravotním stavu i představách o budoucnosti. O účasti na mistrovství světa se však moc konkrétně bavit nemůže, protože do konce základní části NHL zbývá ještě čtvrtina zápasů a hráči se soustředí na působení v klubech bojujících o postup do play-off.

Všichni jsou pod smlouvami

Sestava pro šampionát v Moskvě tak nyní ani nemůže být jasná. "Hráči jsou samozřejmě pod smlouvami, takže nemůžeme dělat žádné velké námluvy. Kdyby NHL stála, tak bych měl postavené celé mužstvo," žertoval Hadamczik. Představu o složení kádru má, uvažuje především o hráčích z týmů, které mají v NHL málo bodů. Vzhledem k probíhající soutěži je však podle něj předčasné ji zveřejňovat.

Pro konkrétní vyjednávání s hráči teď není vhodný termín a pro Hadamczika to prý ani nebyl cíl cesty. "Kluci mají hlavu plnou starostí - jedni chtějí výš, další se chtějí udržet. Myslím, že kluby tady v USA by ani neměly radost, kdyby cítily, že někoho přemlouváme, protože hráči by měli nejdříve plnit to, za co je kluby platí. Jsem přesvědčen, že tyto zásady dodržujeme," zdůraznil.

Připustil, že je v absurdní situaci. "Na jednu stranu klukům držíme palce a fandíme jim, na druhé straně bychom byli rádi, kdyby spousta výborných Čechů byla pod hranicí play-off. Ta situace je pro mě velice těžká," uvedl trenér.

Hráčů bude dostatek

Kromě hráčů, kteří už oznámili, že nebudou reprezentovat, nezná Hadamczik nikoho, kdo by do národního týmu nechtěl. "Spíš naopak. Myslím, že budu mít hráčů dostatek. Ke každému kvalitnímu hráči, který chce reprezentovat, je třeba mít úctu a dát mu důvěru," prohlásil.

Reprezentační trenér spolu s generálním manažerem týmu Zbyňkem Kusým se chystá ještě na dalších pět zápasů NHL, mimo jiné Chicaga, Washingtonu, Floridy, Montrealu, St. Louis a Tampy Bay. Uvidí celkem dvacet českých hokejistů.

Reklama