Hlavní obsah

Hašek: Už předtím jsme prohrávali a vrátili se

DETROIT

Hokejistům Detroitu hrálo v pátém utkání finále Západní konference NHL všechno do karet. Hráli na vlastním ledě a ještě 48 vteřin před koncem normální hrací doby vedli nad Anaheimem 1:0. Byli hodně blízko důležitému vedení 3:2 na zápasy. Nakonec bylo ale všechno jinak - soupeř dokázal vyrovnat a v prodloužení vstřelit i vítězný gól. Blíže k postupu do finále Stanleyova poháru je tak nyní Anaheim a navíc bude hrát před svými fanoušky.

Článek

Detroit od začátku utkání v Joe Louis Areně diktoval tempo hry a vedení se ujal v 27. minutě. Cleary si s pukem najel do útočného pásma, předal puk najíždějícímu Liljovi a ten nápřahem překonal brankáře Giguera ranou nad jeho levé rameno. Za dalších pět minut mohl být pokořen podruhé. Holmström trefil poskakující puk už za jeho zády, ale nedokázal jej usměrnit do branky - kotouč se kutálel podél brankové čáry. Ve druhé třetině dovolili domácí Anaheimu pouhé tři střely na branku.

Lidström: To se prostě v play-off stává

Devět minut před koncem třetí třetiny navíc Nicklas Lidström trefil tyčku. Stejný obránce pak ale zažil smolný okamžik v závěru zápasu. V čase 58:13 putoval na trestnou lavici domácí Dacjuk, Anaheim odvolal z branky Giguera, a hosté měli výhodu dvou hráčů v poli. Osmačtyřicet vteřin před závěrečnou sirénou napřáhl Scott Niedermayer z prostoru těsně před levým kruhem pro vhazování a jeho střela cestou tečovala hokejku Lidströma a dopadla za zády bezmocného Dominika Haška.

"Normálně jsem šel do pokleku a zkoušel střelu blokovat, jenže puk se odrazil od rukojeti hokejky. Tohle se prostě v play-off stává. I když hrajete dobře, můžete zápas prohrát. Musíme zápas hodit za hlavu, vzít si z něj ty dobré věci, a připravit se na šesté utkání," řekl po utkání Lidström.

"Byl to šťastný gól, ale počítá se stejně jako ostatní," tvrdil brankář Dominik Hašek  pro deník Detroit Free Press. V prodloužení byl pokořen ještě jednou. Lilja vyvážel puk zpoza branky, ale neustál forčekink McDonalda, díky kterému kotouč ztratil. Selänne pak pohodlně blafákem do bekhendu skóroval.

Jedna chyba v prodloužení rozhodne zápas

"V prodloužení uděláte jednu chybu a ta vás stojí zápas. A přesně to se nám tentokrát stalo. Měli jsme dobré šance, ale neproměnili je. Nedařily se nám dorážky. Ale když budeme pokračovat v herním nasazení, máme šanci v Anaheimu vyhrát. Už jsme přece 2:3 na zápasy prohrávali a dokázali to otočit," připomněl Hašek finále konference z roku 2002 proti Coloradu.

Hašek měl v zápase 24 úspěšných zákroků, to jeho protějšek byl vytíženější. Po zápase měl Jean-Sebastien Giguere na kontě 36 pochytaných střel. "Věřil jsem, že pořád máme šanci," komentoval gólman své odvolání na konci třetí třetiny. "Ale nemohu ovlivnit naši hru v ofenzívě, ani to, jak chytá Hašek. Ovlivním jen svůj přínos týmu," přiznal jisté pochybnosti.

Reklama