Hlavní obsah

Jedničkou draftu NHL bude pravděpodobně Turris nebo Kane

NEW YORK

Kanaďan Kyle Turris a Američan Patrick Kane jsou nejžhavějšími favority na nejvyšší post letošního vstupního draftu kanadsko-americké NHL. Turrise na tuto pozici pasuje Centrální úřad pro skauting, Kanea zase renomovaný časopis Hockey News. V první trojici je doplňuje další Američan James Van Riemsdyk, v obou žebříčcích figuruje hodně vysoko také český hokejista Jakub Voráček.

Článek

Turris si díky svým ofenzivním schopnostem vysloužil srovnání s Joem Sakikem a Danym Heatleym. Podle zákulisních informací mezi skauty po sedmnáctiletém talentu výrazně touží Philadelphia, která po letošním nepovedeném ročníku přestavuje mužstvo. V poslední sezóně zaznamenal Turris v 53 utkáních v dresu Burnaby 121 bodů za 66 gólů a 55 asistencí.

O rok starší Kane udělal podle odborníků velký pokrok. Ačkoli se s ním na začátku sezóny příliš nepočítalo ani pro první kolo draftu, nyní vypadá v očích zámořských expertů jako jeho nejpravděpodobnější jednička. Za London si v 58 odehraných zápasech stihl připsat hned 145 bodů díky 62 brankám a 83 finálním přihrávkám.

Sedmnáctiletý kladenský odchovanec Voráček prožil vynikající sezónu v klubu Halifax Mooseheads v juniorské QMJHL. "Je jedním z nejlepších Evropanů, které jsem kdy v této soutěži viděl. V Halifaxu na sebe dokázal vzít tíhu odpovědnosti celého týmu," uvedl pro Hockey News nejmenovaný skaut.

Podle dalšího je Voráček pro svého budoucího zaměstnavatele "velmi jistou volbou". Odborný časopis mu přiřadil čtvrtou příčku, Centrální úřad pro skauting ho nyní eviduje jako sedmého v pořadí.

Esposito se propadl 

Naopak Angela Esposita považují skauti za poněkud riskantní volbu, především kvůli jeho přístupu. Po fantastické sezóně 2005/06, jejíž zásluhou byl pasován na téměř jasného favorita na pozici jedničky, si nositel slavného jména, ovšem nijak spřízněný s velkou hvězdou historie NHL, v té následující značně pohoršil. Ačkoli za Quebec Remparts odehrál o tři utkání více, bodů bylo o 19 méně. Výsledkem byl pád až ke konci první desítky.

Další český útočník Michal Řepík z Vancouveru Giants z WHL je v pořadí hráčů působících v zámoří až na 58. místě, Hockey News mu však přidělil 33. příčku. Brankář Marek Benda z Karlových Varů je třetí mezi gólmany z evropských kluzišť, před ním jsou Švédové Joel Gistedt a Mark Owuya.

Pořadí hokejistů působících v Severní Americe podle Centrálního úřadu pro skauting
Hráči v poli: 1. Kyle Turris (Burnaby), 2. Patrick Kane (London), 3. James Van Riemsdyk (USA 18), 4. Keaton Ellerby (Kamloops), 5. Karl Alzner (Calgary), 6. Sam Gagner (London), 7. Jakub Voráček (Halifax), 8. Angelo Esposito (Quebec), 9. Zach Hamill (Everett), 10. David Perron (Lewiston), ...58. Michal Řepík (Vancouver).
Brankáři (Severní Amerika): 1. Jeremy Smith (Plymouth), 2. Trevor Cann (Peterborough), 3. Antoine Lafleur (PEI).
Pořadí hokejistů působících v Evropě podle Centrálního úřadu pro skauting
Hráči v poli: 1. Alexej Čerepanov (Omsk), 2. Mikael Bäcklund (Västeras), 3. Lars Eller (Frölunda), 4. Maxim Majorov (Leninogorsk), 5. Joakim Andersson (Frölunda), 6. Simon Hjalmarsson (Frölunda), 7. Nichlas Torp (HV 71), 8. Sergej Korostin (Dynamo), 9. Maxim Gončarov (CSKA), 10. Jevgenij Dadonov (Čeljabinsk).
Brankáři (Evropa): 1. Joel Gistedt (Frölunda), 2. Mark Owuya (Djurgaarden), 3. Marek Benda (Karlovy Vary).
Celkové pořadí všech hráčů podle Hockey News
Hráči: 1. Patrick Kane (London), 2. James Van Riemsdyk (USA 18), 3. Kyle Turris (Burnaby), 4. Jakub Voráček (Halifax), 5. Alexej Čerepanov (Omsk), 6. Sam Gagner (London), 7. Logan Couture (Ottawa 67's), 8. Karl Alzner (Calgary), 9. Angelo Esposito (Quebec), 10. Brandon Sutter (Red Deer), ...33. Michal Řepík (Vancouver).

Reklama

Související témata: