Hlavní obsah

Jaroslav Hlinka opouští Spartu, upsal se Coloradu

PRAHA

Český hokejový útočník Jaroslav Hlinka opouští pražskou Spartu a pro příští ročník se pokusí probojovat do prvního týmu Colorada Avalanche v NHL. Nejproduktivnější hráč uplynulé extraligové sezóny podepsal s vedením Avalanche roční dvoucestnou smlouvu. Reprezentační útočník se tak ve třiceti letech vydá na první zámořské angažmá.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hlinka (vlevo) se spoluhráči ze Sparty

Článek

"Určitě to beru jako jednu z posledních možností to za mořem zkusit," uvedl v rozhovoru pro ČTK Hlinka. "Věk mi už moc nenahrává, takže jsem si nemohl nijak moc diktovat podmínky a jsem i tak rád za tuhle šanci," vysvětlil Hlinka své rozhodnutí přijmout dvoucestnou smlouvu.

O zájmu Avalanche věděl delší dobu. "Ačkoliv jsem o něčem věděl již od mistrovství světa, bylo to všechno docela rychlé. Ta závěrečná jednání probíhala poslední dva dny," řekl Hlinka. Ve hře byl také Columbus. "Projevil sice nějaký zájem, ale Colorado bylo ve finále mnohem konkrétnější, takže nebylo co řešit," řekl útočník známý svými technickými kousky.

S Hejdukem zatím nemluvil

Právě s ohledem na spád jednání nestihl svůj krok probrat ani s coloradským kanonýrem Milanem Hejdukem. "Kromě manželky a agenta jsem to nekonzultoval s nikým. Protože se to dotáhlo až včera v pozdních hodinách, tak jsem ani nechtěl nikoho otravovat," uvedl Hlinka.

Program nejbližších dnů však pro něj zůstává stejný jako v případě setrvání na evropských kluzištích. "Nejbližší dny zůstávám určitě tady a ještě si odpočinu. Někdy v příštím týdnu začnu s individuální přípravou a pak se snad budu moct připojit ke Spartě v přípravě na ledě," uvedl Hlinka, který ještě ani nestihl hovořit s vedením Sparty, která po Ondřeji Kratěnovi ztratila další významný článek své ofenzivy.

Jedna z posledních šancí to zkusit

"Je to pro něj velká výzva a jedna z posledních šancí zkusit, jak na tom v NHL bude. I proto se rozhodl souhlasit s dvoucestnou smlouvou," řekl hráčův agent David Volek. Podmínky smlouvy společně se svým klientem zveřejňovat nechtějí, finanční ztrátu v případě přesunu hráče na farmu by ale měly "ošetřovat" blíže nespecifikované klauzule.

Dvojnásobný mistr světa, který startoval i na letošním šampionátu v Moskvě, byl v zámoří volným hráčem. Žádný klub jej v minulosti nedraftoval, proto mohl podepsat smlouvu s libovolným celkem, nejpozději však do 1. června. "Z tohoto pohledu to bylo na poslední chvíli," uznal Volek, podle kterého se o Hlinku zajímalo více klubů.

Elitní centr mistrovské Sparty v minulosti působil ve švýcarském Klotenu či v ruské Kazani. V průběhu předchozí sezóny se však vrátil do mateřského klubu a hned mu pomohl k titulu, který Sparta i díky jeho produktivitě letos obhájila.

Reklama

Související témata: